Останні новини

Каша-чемпіон: яка крупа лідирує за користю і чому її варто їсти всім

- 13 Лютого 2024, 15:02

Амарант – це каша без глютену, яка насичує і не обтяжує організм. Вона містить усі необхідні амінокислоти для здоров’я. Крім того, вона багата на жирні кислоти омега-3, омега-6, омега-9, а також насичені жирні кислоти (пальмітинова і стеаринова). Вона також містить вітаміни: А, В1, В2, В5, В6, В9, В12, С, D, Е, Р, РР, і макро- і мікроелементи: кальцій, калій, залізо, натрій, магній, мідь, цинк, селен, марганець, фосфор. Розповідаємо, чим корисний амарант та як правильно готувати кашу з нього.

Користь амаранту

“Амарантове насіння має багато корисних речовин, але найбільш цінними з них є потужний антиоксидант сквален і вітамін Е в активній формі токотрієнолів. Вони мають антиоксидантну дію в 40-50 разів сильнішу, ніж звичайний вітамін Е у формі токоферолів”, – кажуть експерти.

Також варто знати, що щоденне споживання амаранту поліпшує імунітет і зменшує ризик розвитку нових хвороб. Він також допомагає зупинити запалення в організмі і знизити рівень поганого холестерину в крові.

Як використовувати амарант

З насіння роблять борошно, яке можна вживати для випічки різних хлібних виробів, а також додавати в підливи до м’яса, грибів, салатів. Також можна приготувати смачний гарячий напій з подрібнених зерен коноплі, амаранту, льону.

Як правильно варити кашу з амаранту

Якщо варити сухий амарант, він матиме зелений присмак. Щоб позбутися трав’яної гіркоти, насіння треба спершу замочити на кілька годин, а навіть краще на ніч. Ранком відлийте воду, налийте свіжої води та варіть після кипіння 15 хвилин, час від часу помішуючи. Прикрийте кришкою і варіть ще 15 хвилин, іноді помішуючи.

Для смаку можна додати ягоди, фрукти, мед, корицю.

Кашу з амаранту можна зварити наперед і зберігати в герметичній посудині в холодильнику до 4 днів.

Чи можна дітям амарантову кашу

Педіатри радять вводити “золоте зерно” в раціон дитини після трьох років! А з 9 місяців можна давати в смачний і корисний додаток, наприклад, в йогурт, лише кілька зерен амаранту. Якщо ви хочете використовувати амарант у випічці для себе або дитини старшого віку, треба пам’ятати, що він робить тісто щільнішим.

Читайте також: 

По темі