ТОП-5 популярних міфів про лактозу

Молоко — це продукт, який багато хто вважає корисним, адже він надає організму різні поживні речовини: кальцій, фосфор, магній, калій, вітаміни А, В і D. Проте у деяких людей є індивідуальна непереносимість лактози — цукру, який є в молоці. Це може викликати проблеми зі шлунком, якщо вживати молоко.

Щодо лактози, існує багато міфів. Але яка ж справжня правда? Розкриваємо найпопулярніші міфи про лактозу та пояснюємо, яка ж реальність.

Міф №1

Молоко — це зайвий продукт у раціоні дорослої людини

На ділі, ця тема давно є предметом суперечок. Деякі вважають, що молоко не засвоюється організмом дорослої людини, або ж радять споживати знежирене. З іншого боку, більшість звинувачують лактозу, стверджуючи, що дорослі її погано толерують або взагалі не толерують.

Але гастроентерологи пояснюють, що молоко корови та інших великих рогатих тварин складається приблизно на 87% з води і на 13% — з твердих речовин: жиру, білка, лактози, а також містить мінерали, кальцій, магній, калій.

Отже, молоко — це важливий продукт здорового харчування як дітей, так і дорослих.

Міф №2

Тваринний жир, особливо молочний, шкідливий для здоров’я

Тваринні жири не впливають на ризики розвитку атеросклеротичних захворювань, а навпаки, низький рівень їх споживання пов’язаний з вищою смертністю від всіх медичних причин.

Міф №3

Багато людей не переносять лактозу

Гіполактазія — це стан, а не захворювання, який викликає набряк живота, блювоту, розлад шлунка і т.д.

Українці входять до етнічної групи, де 15–20% дорослих страждають від непереносимості лактози. Але навіть для них не потрібно повністю відмовлятися від молока і молочних виробів.

Досить просто зменшити їх кількість за один раз. Вона не повинна перевищувати 12–15 г лактози. Це близько однієї склянки молока, яка не викличе симптомів гіполактазії.

Міф №4

Для визначення непереносимості лактози треба зробити генетичний аналіз

Насправді генетичні методи дозволяють виявити лише певний варіант генів. Це означає, що впродовж життя у людини може з’явитися недостатність лактази — ферменту, який розкладає молочний цукор дисахарид на моносахариди.

Але тут мова йде тільки про схильність, яка може й не проявитися впродовж усього життя людини.

Міф №5

Краще переходити на споживання продуктів без лактози

Нині це один з популярних міфів. Але насправді це не можна назвати здоровою харчовою звичкою.

Лактоза — це пребіотик, який виконує певну фізіологічну функцію в нашому тілі. Наприклад, вона позитивно впливає на мікробний склад в кишечнику, тому немає сенсу відмовлятися від неї.