Ця звичка надзвичайно корисна для серця: експерти розкрили секрет довголіття та гарного самопочуття

Неправильне харчування, стимулятори, хронічний стрес – кожен із нас може легко перерахувати фактори ризику розвитку серцевих захворювань, але чи знаєте ви, що найважливіше для здоров’я? Доктор Пітер Поллок з клініки Майо розповів, про що ми найчастіше забуваємо. Ця проста звичка має вирішальне значення.

Експерти не сумніваються, що здорове серце будується щодня. Хоча наша обізнаність щодо здорового способу життя та профілактики серцевих захворювань продовжує зростати, все ще легко не помітити деякі дрібні деталі. Одна з них виявляється особливо важливою. Мова йде про рух. Здорова дієта, багата овочами та фруктами, правильна гігієна сну та підтримка здорового балансу між особистим життям і роботою мають велике значення, але, на думку експертів, фізична активність виявляється ключовим фактором для здорового серця.

Звичка для здорового серця

Найважливішим для серця є ваш рівень фізичної активності. За словами Кімберлі Пауерс, кардіологічної медсестри з кардіологічного центру Ascension Seton в Остіні, штат Техас, люди, які вважаються довгожителями (понад 90 років), мають одну спільну рису — вони регулярно займаються спортом — принаймні півгодини кілька разів на тиждень. Виявляється, що рухливість дійсно дуже важлива для серця. Фізичні вправи допомагають підтримувати нормальний артеріальний тиск і рівень холестерину в крові – двох головних винуватців серцевих проблем.

Фізична активність і здоров’я серця

Незалежно від того, займаєтеся ви в тренажерному залі чи вдома, чи просто регулярно гуляєте, ваші рухи мають величезне значення. На цьому наголошує і доктор Поллок. Ці фактори тісно пов’язані з ризиком серцевих захворювань і смерті, підкреслює експерт. Чим більше ви рухаєтесь і чим довше залишаєтеся активними на кожному етапі життя, тим краще ви дбаєте про своє серце. На думку експертів, найшкідливішою звичкою для вашого серця є малорухливий спосіб життя.

Скільки потрібно тренуватися для здоров’я серця

Хоча інтенсивність вправ і їх характер змінюються з віком і повинні бути адаптовані до індивідуальних можливостей або супутніх захворювань, ви можете впевнено дотримуватися чітких правил.

На думку кардіологів, кожен повинен включити в свої ритуали як мінімум: 75 хвилин інтенсивних аеробних вправ або 150 хвилин аеробних вправ середньої інтенсивності на тиждень. Найкраще, якщо ми поєднаємо інтенсивні та неквапливі тренування протягом тижня.

Які вправи найкращі для серця

Активність середньої інтенсивності включає в себе всі вправи, які підвищують частоту серцевих скорочень: ходьба, танці, їзда на велосипеді, а також робота в саду або підйом по сходах.

З іншого боку, високоінтенсивна діяльність: біг, інтервальні тренування, швидка їзда на велосипеді, плавання, підйом у гору або стрибки на скакалці. Варто додати ще вправи, які зміцнять м’язи. Бажано помірної або високої інтенсивності, як-от силові тренування або підняття тягарів. Рекомендується виконувати їх двічі на тиждень.

Цікаво, що навіть діяльність низької інтенсивності може компенсувати шкідливі наслідки сидячого способу життя, і чим більше ми тренуємося, тим краще.

Щоб почати вносити зміни у своє життя, які сприяють здоров’ю серця, почніть із цілей, яких ви легко досягнете, наприклад 10-хвилинної ходьби на день у швидкому темпі. Робіть невеликі кроки, і коли ваш стан покращиться, у вас буде більше бажання рухати тілом.