Кислотно-лужний баланс: як його підтримати за допомогою дієти

Лужна дієта ґрунтується на припущенні, що деякі продукти здатні змінювати кислотно-лужний баланс організму, а забезпечення лужного середовища сприяє здоров’ю та профілактиці захворювань. Проте, ця концепція не має підтвердження.

Регулювання кислотності в організмі

Кислотно-лужний баланс – це рівновага між кислотністю та лужністю в організмі. рН – показник, який визначає, наскільки розчин кислотний або лужний: pH < 7 – кислотний розчин; pH = 7 – нейтральний; pH > 7 – лужний розчин.

Навіть невелике відхилення кислотно-лужного балансу від норми може суттєво впливати на багато органів. Тому організм включає автоматичні компенсаційні механізми, які повертають рН крові до нормального значення.

Захисні системи для підтримки балансу:

  • легені;
  • нирки;
  • буферні системи.

Наш організм зберігає сталий рівень рН у крові незалежно від дієти.

Як має працювати лужна дієта

Послідовники лужної дієти розподіляють продукти залежно від того, скільки кислот вони виділяють при травленні. Ця кількість не обов’язково співпадає з рівнем кислотності продуктів у необробленому вигляді.

Основне правило лужної дієти – уникати продуктів, що створюють кислоту, і споживати якомога більше лужних продуктів.

До кислотоутворюючих продуктів належать:

  • м’ясо (яловичина, свинина чи птиця);
  • яйця;
  • молочні продукти;
  • риба;
  • зернові;
  • алкоголь.

До лужних продуктів:

  • фрукти;
  • овочі;
  • горіхи;
  • бобові.

І хоча немає переконливих доказів, що pH їжі впливає на загальний стан здоров’я, поліпшення самопочуття все ж можливе. Але це пов’язано не зі зміною pH, а зі збільшенням споживання овочів та фруктів та зменшенням споживання висококалорійних продуктів.

Користь рослинних продуктів очевидна. Але дуже суворі обмеження інших продуктів можуть призвести до дефіциту важливих поживних речовин, наприклад білка, заліза, кальцію та інших.