Вода з лимоном: шість причин, чому варто її пити

Стакан води з лимоном, випитий натщесерце, допомагає схуднути – це один із багатьох міфів, пов’язаних із схудненням. Однак це не означає, що воду з лимонним соком пити не варто – навпаки!

Дієтологи рекомендують пити цей напій в помірних кількостях (наприклад, по склянці на день за 30 хвилин до або після їжі). Адже вода з лимоном підтримує роботу травної системи і самоочищення організму від токсинів, знижує рівень холестерину і корисна при гіпертонії.

Лимон захищає від закислення організму

Лимон чудовий лужноутворюючий продукт. Він сприяє нейтралізації кислих продуктів метаболізму. Порушення кислотно-лужного балансу може викликати постійну втому, головні болі, апатію і погіршення самопочуття. Закислення організму викликається надмірним вживанням м’яса, птиці, картоплі або сиру.

Лимон підтримує травлення та детоксикацію організму

Сполуки, що містяться в лимоні (так звані терпени), стимулюють вироблення слини і травних ферментів, що, в свою чергу, полегшує травлення. Вода з лимоном благотворно впливає на печінку – очищає її і збільшує вироблення жовчі. Ці процеси сприяють виведенню шкідливих речовин з організму.

Лимон знижує тиск

Це пов’язано з калієм і флавоноїдами, присутніми в лимоні. Інші продукти, рекомендовані при гіпертонії: журавлина, цибуля, часник, буряк .

Лимон знижує ризик виникнення виразки шлунка

Цією властивістю плоди зобов’язані наявності бактерицидних пектинів, терпенів і ефірних масел. Бактерицидна дія лимонів не обмежується лише усуненням Helicobacter pylori відповідального за утворення виразок, а й бактерій малярії та черевного тифу. Воду з лимоном також можна використовувати для полоскання горла при запаленні порожнини рота.

Лимон знижує рівень холестерину і зміцнює судини

Лимон є хорошим джерелом флавоноїдів (рослинних пігментів). Благотворно впливає на кровоносну систему – підвищуює еластичність судин, ущільнює їх (що запобігає появі синців або кровоточивості ясен), затримує розвиток атеросклерозу, знижує рівень “поганого” холестерину.

Лимон прискорює загоєння ран

Це завдяки аскорбіновій кислоті ( вітамін С ), якою багатий лимон (він не є рекордсменом у цьому відношенні, наприклад, у ківі та чорній смородині більше вітаміну С). Аскорбінова кислота необхідна не тільки для підтримки шкіри в хорошому стані, але і для здоров’я кісток, хрящів і зубів.