Селен: як забезпечити організм цим мікроелементом за допомогою продуктів харчування
Селен — це мікроелемент, який має велике значення для метаболізму та роботи щитовидної залози.
Про його позитивний вплив та список продуктів, що містять селен, розповіла засновниця Школи Здоров’я, лікарка-дієтологиня Катерина Толстікова.
“Селен потрібен людині в дуже малій кількості, але він виконує важливу функцію в обміні речовин”, — зазначила дієтологиня.
За її даними, рекомендована доза для дорослих 55 мкг/день. Для вагітних і годуючих жінок норма більша.
Селен притягнув увагу своїми антиоксидантними властивостями. Вважається, що він допомагає боротися з окислювальним стресом та зменшує ризик захворювань серця.
Кількість селену в продуктах рослинного походження залежить від того, скільки селену було в ґрунті, де вони росли. Тому важливо споживати різні продукти з цим мікроелементом.
Катерина Толстікова також поділилася переліком продуктів, що містять селен.
У яких продуктах є селен
- Устриці (85 г) — 238% добової норми
- Бразильські горіхи (5 г) — 174%
- Палтус (160 г) — 171%
- Жовтоперий тунець (85 г) — 167%
- Яйця (100 г) — 56%
- Сардини (50 г) — 46%
- Насіння соняшника (28 г) — 27%
- Куряча грудка (85 г) — 12%
- Гриби шиїтаке (100 г) — 10%