Останні новини

Селен: як забезпечити організм цим мікроелементом за допомогою продуктів харчування

- 29 Січня 2024, 18:01

Селен — це мікроелемент, який має велике значення для метаболізму та роботи щитовидної залози.

Про його позитивний вплив та список продуктів, що містять селен, розповіла засновниця Школи Здоров’я, лікарка-дієтологиня Катерина Толстікова.

“Селен потрібен людині в дуже малій кількості, але він виконує важливу функцію в обміні речовин”, — зазначила дієтологиня.

За її даними, рекомендована доза для дорослих 55 мкг/день. Для вагітних і годуючих жінок норма більша.

Селен притягнув увагу своїми антиоксидантними властивостями. Вважається, що він допомагає боротися з окислювальним стресом та зменшує ризик захворювань серця.

Кількість селену в продуктах рослинного походження залежить від того, скільки селену було в ґрунті, де вони росли. Тому важливо споживати різні продукти з цим мікроелементом.

Катерина Толстікова також поділилася переліком продуктів, що містять селен.

У яких продуктах є селен

  1. Устриці (85 г) — 238% добової норми
  2. Бразильські горіхи (5 г) — 174%
  3. Палтус (160 г) — 171%
  4. Жовтоперий тунець (85 г) — 167%
  5. Яйця (100 г) — 56%
  6. Сардини (50 г) — 46%
  7. Насіння соняшника (28 г) — 27%
  8. Куряча грудка (85 г) — 12%
  9. Гриби шиїтаке (100 г) — 10%

По темі