Чому рух – це життя: думка тренерки з оздоровчого фітнесу

Фізична активність —  це не тільки спорт, де важлива конкуренція. Рухатися кожного дня потрібно в будь-якому віці і незалежно від стану здоров’я — це запорука життя.

Вона має лікувальний, побутовий і психологічний аспекти.

Рухаємося менше —  живемо менше

У наш час ми стали менш рухливими: діти проводять багато часу за навчанням і в гаджетах, дорослі —  в робочих кабінетах, на диванах, в закладах тощо. Ми сидимо годинами, коли навчаємося або працюємо, і потім, дивно, часто відчуваємо себе дуже стомленими, щоб рухатися.

Тренерка з оздоровчого фітнесу Аліса Пивоварчик наголошує, що малорухливий спосіб життя пов’язаний з появою хвороб, які є основними причинами смертності у світі.

Це ішемічна хвороба серця, інсульт, рак, цукровий діабет II типу, а також інші хронічні стани й метаболічні порушення, як-от гіпертонія, ожиріння, гіперліпідемія (збільшення жирів у крові).

Чому варто збільшити фізичну активність у своєму житті

Медичний аспект

Фізична активність, разом з іншими складовими здорового способу життя, допомагає зменшити ризики хронічних захворювань і подовжити тривалість життя.

Але, як каже Пивоварчик, якість життя важливіша за його тривалість. І це правда. Саме помірна фізична активність дає нам можливість на здорове довголіття, сповільнює вікові зміни, зокрема втрату кісткової та м’язової маси, що є важливим фактором розвитку різних захворювань і ранньої смертності.

Тренерка стверджує, що, наприклад, запобігти розвитку саркопенії — вікової втрати м’язової маси — можна, роблячи силові вправи.

“Чим більше вам років, тим більше варто дружити з гантелями і штангою”, — переконує Пивоварчик.

Людям цього віку також дуже корисно тренувати баланс. Адже втрата рівноваги й, відповідно, падіння може завершитися компресійним переломом чи переломом шийки стегна — фатальними в такому віці травмами.

Низька рухова активність — одна з причин остеопорозу. Щоб запобігти й лікувати цю хворобу, вам потрібно робити силові вправи, а також дотримуватися збалансованої дієти, достатнього відпочинку і регенерації.

Практичний аспект

Вправи допоможуть вам почувати себе більш енергічними й впевненими у повсякденному житті. Незалежно від віку, ви зможете робити те, що хочете, і ходити туди, куди захочете. Без хронічного болю.

“Ви не застраховані від ситуації, коли ваша фізична підготовка може стати питанням вашого виживання”, — зазначає Аліса Пивоварчик.

Психологічний аспект

Про це рідко згадують, але бути фізично сильним та витривалим — це приємно. Ви можете ставити собі цілі і досягати їх. Звичайно, якщо ваші цілі реалістичні, адекватні й відповідають вашим фізичним можливостям.

У чому різниця між фізичною активністю і спортом

За означенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, фізична активність — це будь-який вольовий рух тіла, який виконується скелетними м’язами і вимагає споживання енергії.

Спорт у вузькому розумінні — це окремий вид людської діяльності, який обов’язково має змагальний характер. Іноді спорт, особливо на професійному рівні, може шкодити здоров’ю.

Тому фітнес і спорт — це не тільки різні, але й протиставні поняття в контексті здоров’я.

“Я пропоную своїм клієнтам старшого віку концепт фітнес-снеків протягом дня”, — говорить тренерка.

Вона пояснює, що це 2-5 хвилин простих вправ, які робляться маленькими дозами протягом дня. Важливо, що це мають бути вправи невеликої інтенсивності — прості рухи руками, ногами, просто піднятися на поверх вище чи пройтися квартал.

Навіть звичка щогодини виходити на кухню випити води — хороший початок.

І, звичайно, ходіть! Не варто спиратися на цифру у 10 тис. кроків, яка, за словами Пивоварчик, з’явилася з реклами крокомірів.

Відштовхуйтеся не від того, що ви повинні робити, а від того, що ви маєте зараз. Якщо ваш гаджет показує вам 2-3 тис. кроків на день, спочатку поставте мету робити не менше 3 500 кроків на день. Коли вам вдасться це робити щодня протягом тижня, поставте мету в 4 тис. кроків. І так далі.

У фізичній активності ВООЗ рахує хвилини на тиждень, але головне для здоров’я — це тренувальний ефект.

“Можливо, ви робите 10 тис. кроків на день, але вашому організму цього недостатньо”, — каже Пивоварчик.

І саме тому ви маєте задишку, піднімаючись на п’ятий поверх.

Зробіть фізичну активність пріоритетом у вашому житті. Завжди починайте з малого, простого, посильного, з такого, що вам комфортно робити регулярно.

“У перші місяці рухового прориву головна мета — виробити звичку й навіть потребу щодня рухатися”, – каже тренерка.

Будьте терплячими — і з часом ви побачите великі зміни.