Перезрілі банани: чи можна їх їсти, як використовувати та зберігати
Що робити з перезрілим бананом
Якщо фрукт має коричневі плями на шкірці, але не прогнив зсередини, його можна споживати. Такі банани часто продають дешевше в магазинах. Головне, щоб на шкірці не було слідів гниття. Їх краще уникати, бо можна отруїтися. Також перезрілі плоди, які сильно потемніли, обтяжують шлунково-кишковий тракт. І ще в них багато цукру, що залежить від кількості коричневих плям на шкірці.
Чому не варто їсти коричневі банани
Перезрілі банани можуть викликати декілька проблем із здоров’ям:
- в них багато тираміну — це речовина, яка діє на організм як адреналін, піднімаючи рівень цукру і тиск;
- почорнілі банани можуть спровокувати отруєння з ускладненнями;
- зіпсовані фрукти шкодять печінці.
Окрім високої кількості цукру, в перезрілих плодах є і багато антиоксидантів. Це тому, що розпадається хлорофіл.
Чи можуть бути корисними почорнілі банани
Але перезрілі банани також мають свої переваги. Мова йде про ті плоди, які ще не загнили і мають мало коричневих плям. Вони дають організму швидку енергію. Тому їх часто вживають спортсмени, щоб “зарядитися”.
Що приготувати з перезрілих бананів
З почорнілих бананів, які ще не втратили свого смаку, можна приготувати смачний і корисний десерт, який сподобається всій сім’ї. Наприклад, банановий кекс з горіхами й шоколадом.
Що потрібно:
- 200 г борошна;
- 2 ч. л. розпушувача;
- 100 г коричневого цукру;
- 3 яйця;
- 180 г вершкового масла;
- 2 банани;
- 70 г шоколадних крапель;
- 2 ст. л. меду (за смаком);
- 70 г волоських горіхів.
Приготування дуже просте:
- Міксером збити розм’якшене масло з цукром у пухку масу.
- Додати мед, потім по одному яйцю. Кожен раз добре збивати.
- Один банан розтовкти виделкою, а інший нарізати шматочками. Вкинути до тіста та змішати.
- Просіяти борошно з розпушувачем. Замісити тісто. Обережно додати горіхи і шоколадні краплі.
- Розподілити по формі. Поставити в духовку, розігріту до 180 градусів, на 40 хвилин.
Готовий кекс треба трохи прохолодити, вийняти з форми, за бажанням посипати цукровою пудрою.
Як зберігати банани, щоб вони не потемніли
Перше, що треба пам’ятати, що банани не можна тримати в холодильнику. Коли фрукт купили в магазині, його треба покласти в сухе, прохолодне і неосвітлене місце. Найкраще, щоб температура була до +12 градусів. Якщо температура вища, банани швидко дозріють.
Цікаво, що банани можна заморозити. Для цього їх обчищають, ріжуть або роблять пюре. Обчищені банани можна тримати в морозилці до трьох місяців. Якщо залишити шкірку, вони будуть свіжими до 2 місяців.