Вакуум живота: секрет плаского живота

Вакуум це проста, але дуже корисна вправа для зміцнення м’язів живота. Вона допомагає позбутися від негарного виступу в нижній частині живота, зменшити жирову тканину та зробити талію тоншою. Крім того, вакуум насичує енергією та покращує стан всього організму. У йозі цю вправу називають уддіяна бандха вона поліпшує функціонування дихальної, репродуктивної, кровоносної та травної систем. Під час її виконання збільшується кровоплин до внутрішніх органів та відбувається їх стимуляція. Це допомагає боротися з небезпечним вісцеральним жиром тим, що оточує внутрішні органи та перешкоджає їхній нормальній роботі.

Чому ця вправа така особлива

Неприємний валик на животі з’являється через слабкість поперечного м’яза він виконує роль поясу-каркасу, що тримає всі внутрішні органи. І коли він не тренований, живіт виглядає опущеним навіть у худих людей. Поперечний м’яз проходить зліва направо глибоко під косим м’язом і тому такі вправи, як скручування або качання пресу, просто не дотягуються до нього. Вакуум відрізняється тим, що при його виконанні працюють всі групи м’язів живота, включаючи й поперечний. Його еластичність тренується, в результаті чого живіт стає підтягнутим, а талія стрункішою.

Вакуум живота особливо ефективний для жінок. Після пологів вправа допоможе відновити, підтягнути та зміцнити м’язи живота. Багато фахівців радять виконувати цю дихальну гімнастику з втягуванням живота при опущенні матки на ранніх стадіях, а також для профілактики патології. Але не забувайте, що при будь-яких проблемах зі здоров’ям попередня консультація з лікарем не зайва.

Як правильно робити вакуум живота

Найкраще виконувати вакуум уранці натщесерце така зарядка допоможе розбудити тіло й активізувати метаболізм. Якщо зробите все правильно, то відчуєте, як працює поперечний м’яз і вакуум сам втягує живіт під ребра до хребта.

  1. Зробіть глибокий видих та сильно втягніть живіт, щоб він тягнувся вгору й назад до хребта. Не дихаючи, зафіксуйтеся в цьому положенні на комфортний для вас час.
  2. Випустіть живіт і зробіть повільний вдих.
  3. Повторіть кілька разів. Розпочинати найкраще з 3–5 разів, з часом досягаючи 20–30 разів.

Вакуум можна робити лежачи, сидячи, стоячи як завгодно. На початку спробуйте виконувати стоячи, злегка нахилившись уперед, притиснувши підборіддя до грудей і тримаючи руки на колінах.

Щоб побачити результат, виконувати вправу необхідно регулярно. Достатньо практикуватися 2-3 рази на тиждень, а коли повністю вдасться опанувати техніку, можна займатися хоч щодня.

Чи існують протипоказання

Як і будь-яка інша фізична активність, вакуум теж має свої протипоказання в основному стандартні та нечисленні:

  • вагітність;
  • будь-які новоутворення: доброякісні чи злоякісні;
  • гострі інфекційні захворювання органів черевної порожнини;
  • тромбоемболічна хвороба;
  • загострення хронічних захворювань органів травлення;
  • післяопераційний період;
  • під час місячних теж варто відмовитись від вакууму.

Вакуум не є вправою для схуднення, не нарощує м’язову масу й не зробить живіт із кубиками, як у професійних спортсменів. Але при щоденному виконанні він зовсім скоро подарує вам бажаний підтягнутий животик і струнку талію.