Останні новини

Лохина: користь для здоров’я та протипоказання

- 22 Січня 2024, 14:01

Лохина — це ягода з великими синіми плодами, які швидко розтрощуються і гниють, тому її треба зберігати обережно. Лохина має високий вміст води, тому не дуже солодка на смак.

Чому потрібно їсти лохину

Лохина дуже корисна для здоров’я:

  • лохина містить вітаміни А, Е, С, К, РР, Р і групи B;
  • ягода багата на магній, кальцій, фосфор, натрій, залізо і калій;
  • лохина включає в себе багато клітковини, флавоноїдів, антиоксидантів і амінокислот.

Лохина сприяє здоров’ю організму

Завдяки цінному складу лохина:

  • покращує метаболізм;
  • підвищує імунітет;
  • зміцнює капіляри;
  • є засобом для профілактики атеросклерозу та гіпертонії, чудовим протисклеротичним засобом;
  • знижує шкідливий холестерин у крові;
  • знижує рівень цукру;
  • покращує концентрацію уваги;
  • є протизапальним та жарознижувальним засобом.

Лохина ефективна проти багатьох захворювань. Перш за все, лохина бореться з вільними радикалами в організмі. Лохина особливо багата на антоціани. У лохини їх значно більше, ніж у інших рослин. Антоціани мають властивість пригнічувати розвиток ракових клітин і сповільнювати процеси старіння.

Ягода добра для очей, вживання лохини зменшує ризик відшарування сітківки. Споживання свіжих, сухих і заморожених ягід захищає очі від глаукоми і катаракти, а також тримає гостроту зору.

Ягоди можна їсти при гастриті з низькою кислотністю. Вони допомагають відновити здоров’я при циститі, анемії, запаленні нирок або сечового міхура і багатьох інших хворобах.

Людям, які мають цукровий діабет, корисно їсти лохину для підсилення дії ліків, які знижують рівень цукру в крові.

Лохина допомагає жінкам

Ягода допоможе:

  • зменшити біль під час менструації;
  • слідкувати за фігурою, оскільки лохина — дієтичний продукт;
  • подолати нудоту і набряки під час вагітності, якщо на лохину немає алергії;
  • сприяти лікуванню анемії завдяки великій кількості заліза в складі.

Лохина корисна для дітей

Лохина допоможе:

  • зміцнити імунітет дитини і захистити її від застуди;
  • покращити здатність організму до регенерації і відновлення;
  • збільшити запаси енергії;
  • врегулювати роботу травлення і попередити запори у дитини;
  • укріпити м’язову і кісткову системи малюка;
  • надати поживних речовин мозку, покращити пам’ять і підвищити здатність до навчання навіть у дуже малих дітей.

Протипоказання до вживання лохини

  1. Лохина корисна в певних кількостях. Через те, що ця ягода є низькокалорійним продуктом, який використовують для схуднення багато жінок, її вживають надто багато. Це призводить до перенасичення організму антиоксидантами, кількість кисню в тканинах зменшується, що призводить до порушення роботи м’язів.
  2. Надлишкове вживання лохини може призвести до збільшення згортання крові, а тому до закупорювання судин, тромбів.
  3. Іншою небезпекою при вживанні лохини є органічні кислоти. Їх високий вміст знижує рівень кислотності в організмі.
  4. Вагітним і жінкам, які годують грудьми, краще проконсультуватися з лікарем.
  5. Людям з дискінезією жовчних шляхів.
  6. Людям з хворобами серцево-судинної системи, які пов’язані з ризиком тромбоутворення.
  7. В разі індивідуальної непереносності.

Як і в яких кількостях можна їсти лохину

Добова норма споживання ягоди становить одну — дві склянки. Якщо перевищити рекомендовану порцію лохина може нашкодити.

Лохину можна їсти окремо, додавати до смузі, каш, йогуртів. Свіжа лохина зберігається в холодильнику близько тижня, а при кімнатній температурі — не більше 4 днів. Щоб зберегти лохину на зиму, її можна заморожувати.

Найкращим часом для вживання ягід є ранок, тому що в цей час організму потрібен глікоген, який забезпечує нормальну роботу мозку. Лохину можна вживати як окремо, так і в поєднанні з іншими продуктами та складовими у різних стравах.

По темі