Лохина: користь для здоров’я та протипоказання
Лохина — це ягода з великими синіми плодами, які швидко розтрощуються і гниють, тому її треба зберігати обережно. Лохина має високий вміст води, тому не дуже солодка на смак.
Чому потрібно їсти лохину
Лохина дуже корисна для здоров’я:
- лохина містить вітаміни А, Е, С, К, РР, Р і групи B;
- ягода багата на магній, кальцій, фосфор, натрій, залізо і калій;
- лохина включає в себе багато клітковини, флавоноїдів, антиоксидантів і амінокислот.
Лохина сприяє здоров’ю організму
Завдяки цінному складу лохина:
- покращує метаболізм;
- підвищує імунітет;
- зміцнює капіляри;
- є засобом для профілактики атеросклерозу та гіпертонії, чудовим протисклеротичним засобом;
- знижує шкідливий холестерин у крові;
- знижує рівень цукру;
- покращує концентрацію уваги;
- є протизапальним та жарознижувальним засобом.
Лохина ефективна проти багатьох захворювань. Перш за все, лохина бореться з вільними радикалами в організмі. Лохина особливо багата на антоціани. У лохини їх значно більше, ніж у інших рослин. Антоціани мають властивість пригнічувати розвиток ракових клітин і сповільнювати процеси старіння.
Ягода добра для очей, вживання лохини зменшує ризик відшарування сітківки. Споживання свіжих, сухих і заморожених ягід захищає очі від глаукоми і катаракти, а також тримає гостроту зору.
Ягоди можна їсти при гастриті з низькою кислотністю. Вони допомагають відновити здоров’я при циститі, анемії, запаленні нирок або сечового міхура і багатьох інших хворобах.
Людям, які мають цукровий діабет, корисно їсти лохину для підсилення дії ліків, які знижують рівень цукру в крові.
Лохина допомагає жінкам
Ягода допоможе:
- зменшити біль під час менструації;
- слідкувати за фігурою, оскільки лохина — дієтичний продукт;
- подолати нудоту і набряки під час вагітності, якщо на лохину немає алергії;
- сприяти лікуванню анемії завдяки великій кількості заліза в складі.
Лохина корисна для дітей
Лохина допоможе:
- зміцнити імунітет дитини і захистити її від застуди;
- покращити здатність організму до регенерації і відновлення;
- збільшити запаси енергії;
- врегулювати роботу травлення і попередити запори у дитини;
- укріпити м’язову і кісткову системи малюка;
- надати поживних речовин мозку, покращити пам’ять і підвищити здатність до навчання навіть у дуже малих дітей.
Протипоказання до вживання лохини
- Лохина корисна в певних кількостях. Через те, що ця ягода є низькокалорійним продуктом, який використовують для схуднення багато жінок, її вживають надто багато. Це призводить до перенасичення організму антиоксидантами, кількість кисню в тканинах зменшується, що призводить до порушення роботи м’язів.
- Надлишкове вживання лохини може призвести до збільшення згортання крові, а тому до закупорювання судин, тромбів.
- Іншою небезпекою при вживанні лохини є органічні кислоти. Їх високий вміст знижує рівень кислотності в організмі.
- Вагітним і жінкам, які годують грудьми, краще проконсультуватися з лікарем.
- Людям з дискінезією жовчних шляхів.
- Людям з хворобами серцево-судинної системи, які пов’язані з ризиком тромбоутворення.
- В разі індивідуальної непереносності.
Як і в яких кількостях можна їсти лохину
Добова норма споживання ягоди становить одну — дві склянки. Якщо перевищити рекомендовану порцію лохина може нашкодити.
Лохину можна їсти окремо, додавати до смузі, каш, йогуртів. Свіжа лохина зберігається в холодильнику близько тижня, а при кімнатній температурі — не більше 4 днів. Щоб зберегти лохину на зиму, її можна заморожувати.
Найкращим часом для вживання ягід є ранок, тому що в цей час організму потрібен глікоген, який забезпечує нормальну роботу мозку. Лохину можна вживати як окремо, так і в поєднанні з іншими продуктами та складовими у різних стравах.