Яблучний сік не так корисний, як 2 цілих яблука щодня: результати дослідження

Яблука багаті вітамінами та мінералами, що робить їх корисними для організму. Проте, деякі люди вважають за краще пити яблучний сік, щоб отримати ці корисні речовини.

За результатами дослідження, яке було опубліковано в журналі American Journal of Clinical Nutrition, споживання двох яблук на день допомагає:

  • зменшити рівень холестерину;
  • зменшити ризик серцевого удару;
  • зменшити ризик інсульту.

Це дослідження також показало, що для досягнення такого позитивного ефекту на організм необхідно їсти саме два яблука, а не пити яблучний сік. У дослідженні взяли участь 40 осіб, з яких половина щодня протягом восьми тижнів споживала по два яблука, а інша група  – пила напій з яблучного соку, який мав таку ж кількість цукру, як і два яблука. Обидві групи не вносили жодних змін у свій раціон, режим фізичних вправ, прийом ліків та інші фактори способу життя, фіксували все, що вони їли та пили протягом цього періоду. Після кількох тижнів перерви групи обмінялися ролями та експеримент тривав ще вісім тижнів. Такий тип дослідження називається кросовером і дозволяє дослідникам порівнювати результати різних методів для однієї і тієї ж особи, а не для двох різних осіб.

Експеримент показав, що коли люди їли цілі яблука, а не яблучний сік, рівень холестерину в їхній крові був нижчим. На підставі експерименту дослідники зробили висновок, що речовини, які містяться в цілих яблуках, відіграють важливу роль у підтримці здоров’я серця. Позитивний вплив на організм мають волокна, поліфеноли та антиоксиданти, які знаходяться в цілих яблуках.

Користь цілих яблук

Яблука містять багато пектину, особливого виду харчових волокон, які впливають на наш метаболізм жирів. Пектин, разом з іншими видами волокон, є хорошим джерелом їжі для корисних бактерій в кишечнику людини, які називаються мікробіомом.

Крім того, яблука багаті вітамінами A, С, В1, В2, РР і Е, а також магнієм, фосфором, йодом, залізом, селеном, калієм, кальцієм, цинком.

Однією з корисних властивостей фруктів є зниження ризику розвитку діабету II типу, яке пояснюється присутністю в фруктах поліфенольних антиоксидантів  – кверцетину та флоридзину. Протизапальна речовина кверцетину допомагає при резистентності до інсуліну, яка є головним фактором розвитку діабету. Також вважається, що флоридзин зменшує поглинання цукру в кишечнику і тим самим знижує його рівень в крові.

Яблучна шкірка містить антиоксидант  – кверцетин, який допомагає регулювати роботу імунної системи та зменшує запалення. Кверцетин може мати позитивний ефект при лікуванні алергічних запальних захворювань, таких як астма та синусит. Антиоксидантна дія кверцетину може захистити мозок і нерви від окисного пошкодження та допомогти запобігти травмам, які можуть призвести до захворювань головного мозку, таких як хвороба Альцгеймера та деменція.