Авокадо: користь, шкода та рекомендації щодо вживання

Авокадо — це не просто фрукт, а навіть не фрукт, насправді ягода, хоча й не солодка, а з великою кісточкою всередині. Це дивовижний продукт, який має багато переваг для вашого здоров’я, смаку і фігури. Давайте розберемося, як правильно обирати, їсти і готувати з нього смачні страви.

5 причин з’їсти авокадо

Ваш організм буде вам вдячний, якщо ви будете їсти авокадо, і ось чому:

  1. М’якуш насичений корисними вітамінами: Е, B, K, A і С. Крім того, він містить фолієву кислоту, калій, фосфор, магній, залізо і натрій.
  2. Висока калорійність: 100 г мають 245 ккал. Але не хвилюйтеся, жири в авокадо — мононенасичені, а цукру майже немає. Тому ви можете їсти його без обмежень, навіть на дієті.
  3. Швидке схуднення. Замініть інші рослинні олії на олію авокадо — і побачите, як зникає зайва вага! Звичайно, не дуже швидко, але на 1,6% щотижня. Завдяки користі жирів, які містяться в авокадо, ви не повинні відмовлятися від нього, навіть коли худнете.
  4. Плід підвищує метаболізм. Це тому, що особливі жири з авокадо легко засвоюються, додаючи вам енергії.
  5. Покращує травлення. Авокадо багатий на клітковину, яка допомагає кишківнику працювати краще.

Як вибрати авокадо?

Їсти зелену ягоду можна не більше ніж 1 штуку на день, при цьому слідкувати за балансом КБЖВ у інших продуктах. Це хороша рекомендація для жінок і чоловіків. У магазині виберіть стиглий авокадо за допомогою дотику: якщо на плоді залишаються ямки після легкого натискання, то він готовий до споживання. Також шкурка не повинна мати чорних або жовтих плям. Якщо ви купили ще зелений плід, дайте йому дозріти на кілька днів при кімнатній температурі.

Протипоказання до вживання авокадо

Є декілька причин, через які авокадо може бути небезпечним:

  • індивідуальна непереносимість;
  • прийом антикоагулянтів;
  • захворювання печінки;
  • слабкий ШКТ, особливо шлунок.

Не радимо давати його маленьким дітям (до 6 років), тому що авокадо важко перетравлюється.

Використання авокадо в кулінарії

У кулінарії авокадо можна використовувати для приготування різних сендвічів, легких закусок та салатів. Цей продукт швидко темніє на повітрі, як, наприклад, яблуко, тому, щоб зберегти його свіжість у готових стравах, достатньо полити його соком лимона або лайма.