Останні новини

Як правильно харчуватися при низькому гемоглобіні

- 18 Січня 2024, 13:01

З курсу біології у школі ми знаємо, що еритроцити мають вигляд двоконвексного диска і містять гемоглобін — білок, який у легенях сполучається з киснем і доставляє його до клітин тіла. Зворотно він відбирає вуглекислий газ від клітин і знову йде в легені, щоб звільнити вуглекислий газ і набрати кисень.

За симптомами лікар може запідозрити дефіцит гемоглобіну і призначити необхідні аналізи. І якщо його низький рівень буде підтверджено, це привід для ретельного дослідження і пошуку причин такого стану. А якщо зі здоров’ям все добре і вам було призначено тільки коригування харчування, зверніть увагу на такі універсальні поради.

Їжте продукти, багаті залізом

Цей мікроелемент потрібний організму для того, щоб виробляти гемоглобін, а при його дефіциті може розвиватися один з найпоширеніших видів анемії — залізодефіцитна.

Які продукти багаті на залізо:

  • риба та м’ясо;
  • субпродукти: нирки, печінка, сердечка; броколі;
  • зелені листові овочі: капуста, шпинат та ін.;
  • гречка, сочевиця, квасоля;
  • яйця; насіння, горіхи, сухофрукти.

Низький вміст заліза в раціоні може бути пов’язаний з переважанням у ньому рослинної їжі, що часто зустрічається серед вегетаріанців. У такому разі дефіцит заліза додатково обтяжується дефіцитом вітаміну В₁₂, який також міститься в продуктах тваринного походження. Тому так важливо дбати про збалансоване харчування.

Додайте до раціону продукти, що містять фолієву кислоту

Фолієва кислота — це вітамін В₉ або Вс, який бере участь у процесах виробництва гемоглобіну в організмі. Відповідно дефіцит цього вітаміну може стати причиною фолієводефіцитної анемії.

У яких продуктах міститься фолієва кислота:

  • спаржа;
  • яйця;
  • бобові: горох, квасоля, сочевиця;
  • листова зелень та капуста, салат, шпинат.

Пам’ятайте про вітамін С

Вітамін С бере участь у засвоєнні заліза організмом, тому також корисно додати до раціону наступні продукти:

  • ягоди: смородина, полуниця та ін.;
  • цитрусові: грейпфрут, апельсин, мандарин, лимон;
  • знову-таки зелені листові овочі: капуста, шпинат тощо.

Не забувайте про вітамін А

Вітамін А, а також його попередник бета-каротин є ще одним важливим учасником процесу засвоєння заліза.

Шукайте його в плодах червоного та помаранчевого кольору, зелених рослинах і продуктах тваринного походження:

  • печінка тріски;
  • яловича печінка;
  • солодка картопля (батат);
  • гарбуз;
  • морква;
  • помідори;
  • шпинат.

Вітамін А належить до групи жиророзчинних, тому для того, щоб отримати більше користі від овочів і фруктів, вживайте їх у поєднанні з жирами, наприклад, вершковим маслом, рослинними оліями, жирними вершками.

Чим не зловживати

Кальцій погіршує засвоєння заліза, але не можна повністю виключати його з раціону, оскільки цей елемент все ж таки потрібний нашому організму. Краще вживати його окремо від продуктів, що містять залізо.

Де міститься кальцій:

  • молоко та молокопродукти: сир, кефір, йогурт, сметана;
  • соя та соєві продукти, наприклад, сир тофу;
  • інжир.

Також на засвоєння заліза можуть вплинути кава та чай. Замість них краще введіть у свій раціон трав’яні чаї, компоти й морси на основі фруктів і ягід.

Разом з коригуванням харчування лікар може призначити препарати, що містять залізо або інші добавки. І тут є важливий момент: нічого не призначайте собі самостійно. Крім заліза, аптечні засоби містять вітаміни й інші мікроелементи, а тому є ризик перевищити безпечні дози, отримати гіпервітаміноз та інші побічні ефекти.

По темі