Журавлина: чудо-ягода чи небезпека

Журавлина корисна для зниження рівня холестерину, але вона дратує слизову оболонку шлунка і може спровокувати алергію. У цій ягоді багато важливих вітамінів, зокрема групи В, а також вітаміни А і Е.

Крім того, журавлина є джерелом багатьох мікроелементів, таких як кальцій, залізо, магній, калій і цинк. Цей різноманітний склад дозволяє журавлині ефективно підтримувати роботу імунної системи.

Користь і шкода журавлини

Також у ягоді міститься чимало розчинних і нерозчинних харчових волокон. Ця властивість журавлини сприяє очищенню кровоносних судин від зайвого холестерину (а разом з тим і профілактиці кардіологічних проблем).

Журавлина може зменшувати концентрацію загального холестерину в крові, вона також знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань: інфаркту міокарда, ішемічної хвороби серця та хронічної ішемії головного мозку.

Але журавлина також має негативні властивості. Не всі люди можуть споживати сильно кислу ягоду без шкоди для шлунка: вона подразнює його ніжну тканину. Якщо у вас є виразки, гастрит або інші хронічні захворювання ШКТ, від журавлини краще утриматись.

Крім того, організм може індивідуально не толерувати журавлину і після її вживання можуть виникнути алергічні реакції.