Холестерин: все, що потрібно знати

Холестерин — це один із показників, за яким варто ретельно слідкувати разом з артеріальним тиском, рівнем цукру в крові та пульсом. Високий холестерин не має явних симптомів, але він може стати причиною нашої смерті — і це не перебільшення. Основні факти про холестерин, які повинен знати кожен з нас.

Холестерин необхідний для нашого здоров’я

Холестерин є своєрідним будівельним матеріалом, без якого неможливе формування і розвиток нових тканин і клітин. Крім того, холестерин необхідний для синтезу гормонів, вітамінів (зокрема вітаміну D), нормальної функції імунної системи і навіть руйнування зловживаючих пухлин. Без холестерину (або при його дуже низькому рівні) ми стаємо хворими і навіть можемо загинути.

Небезпечний надмір холестерину

Коли холестерину в організмі забагато (200 мг/дл), він відкладається на стінках судин у вигляді бляшок. Через це до тканин і органів потрапляє менше крові і кисню, порушується нормальна робота організму. Ще один небажаний наслідок — через холестерин можуть утворюватися кров’яні згустки (тромби, які блокують судини).

Холестерин буває “поганий” і “хороший”

Щоб переносити холестерин до тканин і органів, наш розумний організм поєднує його з жирами і білками — отримуються ліпопротеїни. І ось саме ці ліпопротеїни бувають шкідливими і корисними. До категорії шкідливих відносяться ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ), а до корисних — відповідно, високої (ЛПВЩ). Власне, слід контролювати в першу чергу рівень шкідливого холестерину — ЛПНЩ.

Безпечний рівень холестерину

Запам’ятайте число 190 мг/дл — це верхня норма безпечного рівня ліпопротеїну низької щільності. Все, що вище — привід негайно вживати заходів. Що ж стосується “хорошого” холестерину, то тут навпаки, потрібно стежити, щоб його не було занадто мало: нижня межа норми — 40 мг/дл.

Визначити високий рівень холестерину може тільки аналіз

На жаль, практично не існує зовнішніх симптомів, які дозволили б визначити, що в крові занадто високий рівень шкідливого холестерину. Єдина ознака, яку варто знати — жовтуваті нарости, які іноді утворюються на шкірі, найчастіше навколо очей. Але і це не стовідсотково вірна ознака, тому раз на рік варто здавати аналізи на визначення рівня холестерину.

Холестерин підвищується не тільки від неправильного харчування

Одна з головних причин підвищення рівня поганого холестерину — раціон, в якому багато насичених жирів. Але також на цей показник можуть впливати такі фактори:

  • надмірна вага або ожиріння;
  • малорухливий спосіб життя;
  • цукровий діабет другого типу;
  • гіпотиреоз (недостатня активність щитовидної залози);
  • вік після менопаузи у жінок;
  • хронічна ниркова недостатність;
  • гіперхолестеринемія – спадковий розлад, при якому ЛПНЩ-холестерин видаляється з крові менш активно, ніж необхідно.

Нормалізувати холестерин часто можна без таблеток

Іноді, щоб коригувати рівень холестерину, доводиться вдаватися до препаратів, але найчастіше досить просто трохи змінити спосіб життя: змінити дієту, більше рухатися і взагалі стежити за вагою (кожні 4 скинутих кілограми знижують рівень холестерину на 8%), кинути палити.