Хліб і дієта: чи варто відмовлятися від популярного продукту та який краще вибрати

Хліб є важливии джерелом клітковини. Тому навіть людям, які сидять на дієті, не варто відмовлятися від нього. Головне, вибрати корисний хліб.

Вуглеводи в дієті

Вуглеводи також називають цукрами, і вони діляться на прості і складні. До перших належать переважно глюкоза (білий цукор) і фруктоза (міститься у фруктах). Найважливішими складними вуглеводами є крохмаль, глікоген і целюлоза.
Чи варто зовсім уникати їх у щоденному меню? Зовсім ні – вони є важливим джерелом енергії, особливо для нашого мозку. Тому, якщо ми хочемо схуднути, ми не повинні виключати їх зі свого раціону. Тільки вибирати їх потрібно з розумом, з продуктів, які мають високу харчову цінність.

Який хліб вибрати

Категорично не слід уникати хліба на дієті для схуднення. Зернові продукти в піраміді здорового харчування є важливим елементом правильного меню. Хліб покращує травлення, пам’ять і концентрацію, містить багато вітамінів і мінералів . Він також може запобігти раку та підвищити наш імунітет.

Однак це не означає, що ми можемо спокійно їсти будь-яку кількість булочок і при цьому худнути. Схудненню сприяє в першу чергу вибір якісного хліба та його кількість.

Білий пшеничний хліб – не найкращий вибір. Він виготовляється з білого пшеничного борошна, тобто рафінованого борошна, тому містить багато простих цукрів.

З цієї причини пшеничний хліб має високий глікемічний індекс, і після його вживання ми швидко відчуваємо голод. В результаті, щоб відчути ситість, ми їмо набагато більше скибочок пшеничного хліба, що може призвести до збільшення ваги. Він також небезпечний для хворих на цукровий діабет, оскільки швидко підвищує рівень цукру в крові.

Людям, які сидять на дієті і хочуть скинути кілька зайвих кілограмів, слід обмежити споживання пшеничного хліба.

Серед безлічі видів хліба, представлених на ринку, найменш калорійними і в той же час багатими на поживні речовини є:

  • житній хліб,
  • цільнозерновий хліб
  • багатозерновий хліб – з додаванням насіння соняшнику, льону, вівсяних пластівців, гарбузового насіння та ін., які є джерелом клітковини та корисних жирів,
  • хліб на заквасці,
  • хліб з інших видів злаків, вівсяний, змішаний.