Останні новини

Піраміда здорового харчування – рекомендації, які повинен знати кожен

- 05 Вересня 2023, 15:09

Піраміда здорового харчування та фізичної активності – це графічна розробка принципів правильного харчування. Вона була створена Інститутом харчових продуктів і харчування на основі піраміди Міністерства сільського господарства США.

Харчові рекомендації, що містяться в піраміді, орієнтовані на здорових людей. У разі конкретної ситуації зі здоров’ям ці правила можуть змінюватися та повинні бути індивідуально скориговані залежно від супутніх захворювань.

Піраміда здорового харчування була розділена на поверхи з категоріями продуктів харчування в залежності від рекомендованої частоти їх споживання. Чим нижчий продукт, тим частіше ми повинні його їсти.

З іншого боку, в основі піраміди лежить фізична активність, що підкреслює роль вправ у запобіганні надмірній вазі та ожирінню та підтримці здоров’я. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує принаймні 150-300 хвилин помірних фізичних вправ на тиждень для дорослої людини або 75-150 хвилин інтенсивних вправ.

10 найважливіших правил піраміди

  • Їсти потрібно регулярно протягом дня, через рівні проміжки часу.
  • Овочі та фрукти – основа здорового харчування. Продуктів з цієї групи необхідно включити в меню якомога більше.
  • Ще одна група — зернові продукти. Вибирайте цільні зерна.
  • Молочні продукти – на наступному рівні. Рекомендується вживати 2 склянки молока на день (також у вигляді кисломолочних продуктів і сиру).
  • Наступний рівень піраміди – білкові продукти. Пам’ятайте – чим ближче ми до вершини піраміди, тим менше того чи іншого продукту повинно бути в раціоні. Намагайтеся обмежити м’ясо на користь риби, бобових і яєць.
  • Слід зменшити споживання тваринних жирів і замінити їх рослинними.
  • Цукор належить до групи, якої слід уникати. Солодощі в раціоні слід обмежити, можна замінити їх, наприклад, горіхами або фруктами.
  • Зменшіть кількість солі, що додається в їжу, але збільште кількість трав.
  • Залишайтеся гідратованим.
  • Уникайте алкоголь.

Отже, половину тарілки повинні складати овочі та фрукти, чверть — цільнозернові продукти, а остання частина — білкові продукти з додаванням корисних жирів.

По темі