ТОП-10 причин, чому варто плавати

Плавання є одним з найбільш оздоровчих видів спорту. Купатися можна в будь-якому віці, тому що це не навантажує організм надмірно, а вода знижує ризик механічних пошкоджень.

Плавання зміцнює імунітет організму

Плавання позитивно впливає на наш імунітет, оскільки задіює багато органів. Загартований, збагачений киснем і краще забезпечений кров’ю організм ефективніше захищається від інфекцій.

Плавання збільшує об’єм легенів

Під час плавання тиск води діє на всю грудну клітку. Під час плавання ми виконуємо швидкі, повторювані максимальні вдихи та видихи. Завдяки цьому ми зміцнюємо дихальну мускулатуру і збільшуємо життєву ємність легенів по відношенню до поверхні тіла. Дихання під час плавання, активізуючи всю поверхню легенів, запобігає розмноженню бактерій і вірусів у легенях. Крім того, купання у відкритих водоймах  відмінно сприяє інгаляції верхніх дихальних шляхів, поліпшенню стану горла і бронхів.

Плавання підтримує кровоносну систему

Горизонтальне положення тіла у воді усуває силу тяжіння і зменшує дію гідростатичного тиску на кров. Завдяки цьому відбувається рівномірне і краще кровопостачання всіх тканин організму. Під час плавання також змінюється частота серцевих скорочень і артеріальний тиск.

Плавання покращує роботу мозку

Плавання має нейропротекторну дію на центральну нервову систему і позитивно впливає на нервово-м’язову систему. Мозок, посилаючи імпульси до нейронів м’язових закінчень, викликає секрецію ацетилхоліну – нейромедіатора, який з’єднується з рецепторами м’язів і призводить до їх скорочення. В результаті фізичної активності м’язи виробляють спеціальні білки – нейротрофіни, які відповідають за створення нових моторних нейронів і розширення наявних ресурсів. Завдяки нервово-м’язовому зв’язку м’язи міцніші і стійкіші до втоми.Зосереджуючись на русі, що виконується у воді, ми активуємо синапси, що відповідають за т.зв нервово-пластичні процеси . Центри головного мозку, що відповідають за пересування по суші, відпочивають, завдяки чому ми відчуваємо себе розслабленими і приємно втомленими після купання. Крім того, плавання стимулює творчість і підвищує ефективність розумової праці.

Плавання знімає стрес

Плавання, крім зниження стресу, сприяє лікуванню депресії та безсоння. Під час водної активності організм виробляє ендорфіни і знижує м’язову напругу.

Плавання покращує координацію рухів

Вода обмежує можливість швидкого і неконтрольованого пересування у воді. Завдяки цьому під час плавання ми можемо свідомо контролювати послідовність рухів. Це дозволяє фізично менш підготовленим людям навчитися правильно рухати кінцівками та координувати рух. Тому з розвитком навичок плавання підвищується і координація рухів.

Плавання покращує гнучкість і рухливість суглобів

Тіло, занурене у воду, значно легше, тому під час плавання воно додатково не навантажується своєю вагою. З іншого боку, більший опір води амортизує рухи, завдяки чому вона захищає опорно-руховий апарат від повторного пошкодження, наприклад, розтягнення або розриву зв’язок. Плаваючи, ми виконуємо одночасно широкий спектр рухів (руки, ноги, повороти шиєю, тулубом), що додатково робить зв’язки більш гнучкими та зміцнює суглоби.

Плавання підтримує кісткову систему

Плаванням ми розвиваємо та зміцнюємо весь м’язовий костюм, який захищає та стабілізує скелетну систему. Також ми розслаблюємо м’язи і міжхребцеві проміжки, завдяки чому усуваємо біль у спині. Крім того, за допомогою відповідних вправ плавання можна виправити відхилення у фізичному розвитку дітей і дорослих.

Плавання зменшує жирові відкладення та целюліт

Плавання прискорює обмін речовин в організмі, забезпечує стрункість і зміцнення тіла. Оздоровче, регулярне (не менше 2-4 разів на тиждень) плавання дуже швидко приносить видимі результати. Воео не навантажує суглоби, тому ідеально підходить для повних людей. Під час помірних фізичних навантажень ми можемо спалити від 500 ккал на годину.

Плавання омолоджує

Завдяки покращенню серцевої діяльності, ефективності дихання, координації рухів, зниженню рівня стресу та розвитку нервово-м’язових зв’язків плавання уповільнює процес старіння. Регулярне заняття плаванням є відмінною профілактикою захворювань і способом скоротити біологічний вік до 20 років.