Гарбуз – найкращий помічник для нашої імунної системи
Гарбуз – дуже популярний овоч, особливо восени. З нього готують багато різних страв, а ще він надзвичайно корисний для здоров’я.
Харчова цінність гарбуза
Існує кілька десятків видів гарбуза, в т.ч мускусні, звичайні (найчастіше купуються), гігантські та багато інших. Незалежно від виду, гарбуз характеризується цінними харчовими цінностями для здоров’я. Такими як:
- вітаміни – С, А, Е, К, з групи В;
- мінеральні речовини – кальцій, залізо, натрій, калій, магній, цинк;
- клітковина (1,1 г в 100 г);
- білок (0,72 г в 100 г);
- вуглеводи (4,9 г в 100 г);
- жиру (0,07 г на 100 г).
Слід пам’ятати, що гарбуз можна їсти тільки після термічної обробки. Сирий гарбуз містить лектини і може викликати болі в животі.
Також можна вживати гарбузове насіння і гарбузове масло. 46% складу гарбузової олії складають поліненасичені жирні кислоти, в основному лінолева кислота, близько 30% – мононенасичені кислоти, а 19% – насичені жирні кислоти.Олія насіння гарбуза містить фенолкарбонові кислоти, тобто кавову, ферулову і серинову. Завдяки багатому вмісту Е-активних сполук і фенольних кислот гарбузова олія є справжньою антирадикальною бомбою. Крім протиракових властивостей, це масло має бактерицидні, протизапальні та жовчогінні властивості. Токохроманоли мають антиатеросклеротичну дію та перешкоджають агрегації тромбоцитів. Олія насіння гарбуза також містить магній для гарного самопочуття та триптофан (природна амінокислота) для гарного сну.
Не споживайте занадто багато олії, оскільки вона не підтримує співвідношення омега-6 і омега-3 жирних кислот. В гарбузовій олії значно переважає кількість омега-6 жирних кислот, що збільшує виникнення запальних процесів.
Гарбуз і діабет
На жаль, гарбуз має високий глікемічний індекс, тобто 71, тому людям, які страждають на цукровий діабет, слід вживати її в їжу вкрай обережно. Однак це не означає, що від гарбуза варто відмовитися зовсім. Не рекомендується готувати крем-суп і сильно розварений гарбуз, тому що чим більше ми обробляємо цей овоч, тим вище його глікемічний індекс.
Гарбуз і схуднення
Завдяки низькій калорійності і високому вмісту клітковини гарбуз рекомендують людям, які сидять на дієті для схуднення. Крім того, гарбуз має властивості розкислення та детоксикації. Варто відзначити, що закислення організму є частою причиною зайвої ваги.
Причини їсти гарбуз
Завдяки вмісту багатьох вітамінів і мінералів гарбуз піклується про нашу шкіру – вітаміни А, Е і С мають властивості проти зморшок. Крім того, гарбуз містить аж 90% води, яка допоможе нам правильно зволожити тіло і шкіру. Насіння гарбуза вплине на красиве, здорове волосся, зміцнить нашу імунну систему – завдяки вмісту вітаміну С гарбуз подбає про нашу імунну систему, яка буде ідеальною в осінньо-зимовий період. Допоможе у боротьбі з вірусами і паразитами – це завдяки високому вмісту кукурбітина (особливо в гарбузовому насінні). Найкращий ефект показує сире гарбузове насіння, тому що обсмажування впливає на втрату цінних властивостей.