Сезон кавунів розпочато: чим він корисний та кому не бажано його їсти
Кавуни є ідеальною закускою для теплих днів завдяки високому вмісту води, яка втамовує нашу спрагу. Але це не єдина їх перевага.
Поживні речовини кавуна
Їстівна м’якоть кавуна містить близько 92% води і 6% цукру. Решту складають інші поживні речовини: білок, клітковина, вітаміни та мінерали.
Кавуни багаті на вітаміни А, Е, групи В. М’якоть містить калій, мідь, залізо, марганець, магній, цинк і невелику кількість натрію.
Кавуни характеризуються високим вмістом каротиноїдів, лікопіну, лютеїну, зеаксантину та криптоксантину. Червоний колір м’якоті і більшість корисних властивостей обумовлені високим вмістом лікопіну.
У 100 г кавуна близько 40 ккал.
Властивості кавуна
- Протизапальна та антиоксидантна активність. Завдяки вмісту лікопіну кавуни мають протизапальну дію. Вони також характеризуються антиоксидантними властивостями, діючи на різні клітини організму. Лікопін захищає клітини від пошкоджень і нейтралізує вільні радикали.
- Позитивний вплив на серце. Лікопін також відповідає за цю властивість. Дослідження показують, що вживання кавуна допомагає знизити рівень холестерину в крові, зменшує утворення атеросклеротичних бляшок і зменшує жорсткість артерій, особливо у жінок у постменопаузі. Також кавун знижує артеріальний тиск, особливо у повних людей.
- Протиракова активність. Завдяки властивостям виводити вільні радикали та захищати клітини в організмі, лікопін захищає їх від пошкодження та ініціації ракових процесів. Дослідження показують активність при раку простати та шийки матки.
- Допомагає підтримувати організм зволоженим. Кавун приблизно на 93% складається з води, тому його споживання підтримує зволоження організму. Завдяки цій властивості вживання кавуна позитивно впливає на роботу нирок. Високий вміст калію і низький вміст натрію також впливає на електролітний баланс. Вживання кавуна в жарку погоду допомагає запобігти тепловому удару, зменшує спрагу і заспокоює дратівливість.
- Регенерація м’язів. Завдяки належному зволоженню та вмісту фітонутрієнтів кавун сприяє регенерації м’язів після підвищених фізичних навантажень. Циртулін (амінокислота, що міститься в м’якоті кавуна) зменшує м’язову втому і сприяє виведенню молочної кислоти, що утворюється в м’язах під час тренування.
Захист від астми. Дослідження показують, що лікопін, що міститься в кавуні, зменшує симптоми астми у дітей, а також підтримує реакцію організму на інфекції у вигляді кашлю. - Позитивно впливає на стан шкіри і волосся. Завдяки високому вмісту вітаміну С кавун підтримує синтез колагену в організмі, тим самим підвищуючи еластичність шкіри та волосся. Високий вміст вітаміну С сприяє підтримці належного функціонування слизових оболонок.
- Підтримання здорової маси тіла. Завдяки високому вмісту клітковини кавун прискорює метаболізм і сприяє виведенню відходів з травного тракту.
Кому небажано їсти кавун
Незважаючи на низьку калорійність кавуна, діабетикам варто уникати цієї закуски. М’якоть кавуна характеризується високим глікемічним індексом. Тому, навіть невелика кількість кавуна, може різко підвищити рівень глюкози в крові.