Білокачанна капуста – поживні властивості, де застосовують та кому не варто вживати
Білокачанна капуста – унікальний овоч, який ми вживаємо протягом усього сезону. Та чи корисна ця капуста, і чи всім можна її вживати?
Які має вітаміни
Білокачанна капуста має низьку калорійність, тому входить до складу багатьох дієт для схуднення. Крім того, в ній міститься великий набір вітамінів, які необхідні для повноцінної роботи організму. Білокачанна капуста в своєму складі на 100 г містить: вітаміни А, С, Е, К, вітаміни групи В, фолієву та пантотенову кислоту.
У білокачанній капусті найбільше вітамінів А і С. Перший відіграє особливо важливу роль у процесі зору. Він впливає на ріст людини і зміцнює дихальну систему. Його нестача може призвести до так званої курячої сліпоти, тобто поганого зору після настання сутінків. Вітамін С надзвичайно важливий для імунної системи. Завдяки йому організм людини здатний захищатися від різних інфекцій. Крім того, він підтримує нервову систему і покращує загальне самопочуття.
Склад та використання
У 100 г сирої капусти міститься всього 30 ккал, а ще:
- білок – 1,3 г,
- жири – 0,1 г,
- вуглеводи – 5,8 г,
- клітковина – 2,5 г.
Протягом багатьох років капуста використовується для лікування захворювань суглобів і набряків кісток. З подрібненої капусти робили пов’язку та прикладали до хворого місця. Крім того, завдяки тому, що білокачанна капуста містить масу вітамінів, вона покращує стан волосся і нігтів. Її регулярне споживання може благотворно впливати на шкіру.
Капуста використовується в профілактиці онкологічних захворювань – молочної залози, товстої кишки і легенів. Дослідження підтверджують, що 2-3 столові ложки капусти в день, з’їдені 4 рази на тиждень, значно покращують роботу організму, а також є профілактикою цього виду захворювання.
Неоціненний і внесок капусти в зміцнення імунної системи. Завдяки антибактеріальним і противірусним властивостям його рекомендується вживати особливо в періоди зниження імунітету та підвищеної захворюваності на сезонні захворювання, такі як застуда чи грип. Багатство вітамінів і поживних речовин ефективно підтримує організм у процесі боротьби з інфекцією, а також очищає його від токсинів і нейтралізує вільні радикали кисню.
Капустяний сік можна використовувати для лікування виразки шлунка . Дослідження підтвердили, що вживання склянки свіжого капустяного соку в день сприяє загоєнню виразок. Завдяки цьому період регенерації тканин стає коротшим, а поліпшення настає набагато швидше. Також він є багатим джерелом харчових волокон , завдяки чому підтримує роботу всієї системи травлення, зокрема перистальтику кишечника
Кому не можна капусту
Вживаючи білокачанну капусту, слід пам’ятати про помірність, адже її надлишок може призвести до розладу шлунку, нудоти, діареї та метеоризму. Варто обмежити вживання капусти, якщо людина хворіє на: ентерит, підвищену кислотність шлунка, діарею, алергію, запалення підшлункової залози, схильність до посилених скорочень кишечника.
Протипоказанням до частого вживання капусти є також захворювання щитовидної залози. Завдяки гойтогенним речовинам, які вона містить, може перешкоджати засвоєнню йоду з їжі та, як наслідок, призводити до його дефіциту. Також людям, які страждають варикозним розширенням вен, слід обмежити кількість капусти в раціоні, оскільки наявні в ній речовини згущують кров.