Останні новини

Цвітна капуста: чи варто її включити в свій раціон

- 24 Липня 2023, 16:07

Цвітна капуста – популярний овоч, який характеризується високою харчовою цінністю та багатьма корисними властивостями. Тому необхідно її включити в свій раціон.

Джерело вітамінів

Цвітна капуста – низькокалорійний овоч, містить близько 22 ккал в 100 г. Це джерело вуглеводів, харчових волокон, білка і невеликої кількості жиру. Містить вітаміни: А (у формі бета-каротину), С, Е, В1, В2, В3, В6, К. Також є джерелом мінеральних речовин – натрію, калію, кальцію, фосфору, магнію, заліза, марганцю, цинку та міді.

Властивості та застосування цвітної капусти

  • Антиканцерогенний ефект і профілактика раку.
    Як свіжа, так і варена, цвітна капуста є джерелом біологічно активних інгредієнтів, ефективність яких у хіміопрофілактиці раку була задокументована численними дослідженнями. Цвітна капуста є джерелом глюкозинолатів, особливо сульфорафану – сполуки з сильними антиканцерогенними властивостями. Поліфенольні сполуки, що містяться в цвітній капусті, мають антимутагенні властивості.
  • Антиоксидантний ефект. Цвітна капуста, завдяки вмісту вітамінів з антиоксидантними властивостями – А, С, Е – підтримує природні механізми захисту від вільних радикалів кисню. Ці вітаміни з сильним антиоксидантним потенціалом захищають від окислювального стресу, що має велике значення в перебігу хронічних захворювань та їх профілактиці.
  • Позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту. Цвітна капуста, завдяки вмісту харчових волокон, позитивно впливає на перистальтику кишечника. Сприяє нормалізації їх роботи, є хорошим інгредієнтом в раціоні людей, які страждають запорами або гемороєм. Людям із запальними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, які потребують легкозасвоюваної дієти, слід вживати цвітну капусту в помірних кількостях. Не рекомендується людям із синдромом подразненого кишечника через високий вміст FODMAP (зброджуваних оліго-, диімоносахаридів і поліолів).

Покращує відчуття ситості

Цвітна капуста відноситься до овочів з низьким глікемічним індексом, тому її рекомендують вживати в раціон людям, які страждають на цукровий діабет або інсулінорезистентністю. Після його споживання не відбувається стрімкого підвищення рівня глюкози в крові, що також обумовлено наявністю харчових волокон. Як інгредієнт страв, він покращує відчуття ситості, що може призвести до зменшення бажання перекусити між прийомами їжі та допоможе контролювати вагу.

Кому не можна цвітну капусту

Капустні овочі, в тому числі і цвітна капуста, не рекомендуються при захворюваннях щитовидної залози через наявність у них гойтрогенних (зобогенних) речовин. Однак під впливом термічної обробки (варіння без кришки) вони частково руйнуються.

По темі