УЄФА відреагував на включення кримських клубів у чемпіонат Росії

Європейський футбольний союз відреагував на звернення Української асоціації футболу стосовно приєднання клубів з українських територій до складу РФС.

Росія, нехтуючи правилами УЄФА, включила до своєї футбольної ліги команди з окупованого Криму – “ФК Севастополь” та “Рубін” – на сезон 2023-2024. А вже в неділю, 16 липня, обидві збірні зіграли свої перші матчі у турнірі.

Однак, зазначимо, що ще в 2014 році, після анексії Криму, УЄФА заборонив РФС включати команди з півострова і надав “спеціальний статус” цьому регіону.

УАФ попросила виключити РФС зі складу Європейського футбольного союзу через порушення правил, але реакція УЄФА була відносно стриманою.

“Ми оцінюємо ситуацію, особливо у світлі рішення 2014 року про заборону кримським клубам брати участь у змаганнях під егідою РФС та створення у Криму “особливої зони” до подальшого повідомлення. Ми перебуваємо у контакті з РФС та УАФ”, – йдеться у заяві організації.

Нагадаємо, що відповідно до рішення, ухваленого УЄФА і ФІФА у 2022 році, всі російські клуби та збірні були виключені з їх змагань. РФС навіть розглядав можливість переходу до азійської конфедерації. Однак, ці загрози так і не втілилися у життя.

Тепер росіяни сподіваються на швидке повернення до турнірів УЄФА, але організація вже заявила, що така можливість буде розглянута лише після закінчення війни в Україні.

Що відомо про футбол у Криму після окупації в 2014 році

На момент захоплення Автономної Республіки Крим в чемпіонаті України змагалися три колективи з півострова – “Севастополь”, сімферопольська “Таврія” і армянський “Титан”. Усі вони дограли сезон 2013/14.

Під час наступної кампанії, окупанти створили три нові команди – севастопольський СКЧФ, ялтинська “Жемчужина” та сімферопольський ТСК, які приєдналися до російської Другої ліги. Вони змагались у першій частині чемпіонату, але після втручання УЄФА, всі їх результати були анульовані.

З 2015 року росіяни заснували “Прем’єр-лігу Кримського футбольного союзу”, в якій беруть участь 8 так званих “професіональних” збірних. Варто зауважити, що всі ці клуби отримують фінансування з державного бюджету РФ.