Останні новини

Дієтолог назвала 3 звички, які роблять каву нездоровою

- 28 Вересня 2024, 13:09

Багато людей не уявляють початку дня без кави. Все більше наукових досліджень доводять її благотворний вплив на здоров’я. Секрет криється в приготуванні цього напою. Дієтолог вказує, яких звичок варто уникати, щоб кава не втратила цінні поживні речовини.

Багаторічні наукові дослідження показали, що кава має корисні властивості. Вона багата антиоксидантами, вітамінами групи В, калієм , магнієм і рядом інших сполук, які благотворно впливають на організм. Відповідно до дослідження, опублікованого в журналі «JAMA Internal Meidcine», кава може знизити ризик передчасної смерті. Дві-три чашки цього напою допомагають запобігти багатьом захворюванням, зокрема: знижує ризик діабету та серцево-судинних захворювань.

Щоб кава була корисною, її потрібно правильно приготувати. Як зазначає Ліза Московіц, дієтолог і автор книги «The Core 3 Healthy Eating Plan», люди роблять три основні помилки, які позбавляють каву її корисних властивостей.

Вершки і цукор в каві

Експерт наголошує, що чорна кава без додатків здорова. На жаль, багато хто п’є каву з жирними вершками або жирним молоком і цукром. У такому вигляді це справжня калорійна бомба. Ліза Московіц зазначає, що невелика кількість цукру в раціоні не має негативного впливу на здоров’я. Але… звичка додавати в каву підсолоджувач може бути згубною. Дієта з високим вмістом цукру може посилити запалення та сприяти розвитку багатьох захворювань.

Також дієтолог рекомендує виключити з меню штучні підсолоджувачі, такі як сукралоза та аспартам. Вона пояснила, що ці типи продуктів можуть завдати шкоди рівню інсуліну та здоров’ю кишечника, що впливає на всі важливі шляхи в організмі та призводить до збільшення тяги до цукру.

Пити більше кави, ніж води

Ліза Московіц зазначає, що люди, які п’ють багато кави, п’ють занадто мало води. І це велика помилка. Як підкреслює експерт, ця звичка призводить до зневоднення, що може негативно позначитися на стані шкіри, травленні, рівні енергії, засвоєнні поживних речовин і навіть суглобах.

Варто пам’ятати, що кофеїн, що міститься в каві, має зневоднювальну дію. Навіть якщо здається, що ми п’ємо рідину, вона зовсім не зволожує організм, навпаки. Тому на одну чашку кави рекомендується випивати дві чашки води.

Кава натщесерце

Багато прихильників пити каву відразу після пробудження, перед сніданком. Експерт б’є на сполох – від цієї шкідливої ​​звички варто позбутися. Кава натщесерце може мати негативний вплив на травну систему, особливо у тих, хто має чутливий шлунок або бореться з синдромом подразненого кишечника або виразкою.

Читайте також:

По темі