Федерація шахів Росії на два роки відсторонена від членства у ФІДЕ

Комітет з етики ФІДЕ виніс рішення щодо скарги на адресу федерації шахів росії (фшр) та президента міжнародної шахової федерації, росіянина Аркадія Дворковича.

Рішення говорить: ФШР позбавляється членства у ФІДЕ терміном на два роки. Дворковичу оголошено догану. Нагадаємо, цей функціонер, колишній віце-прем’єр-міністр росії, очолює федерацію з 2018 року, а в серпні 2022-го його було переобрано на новий термін.

Скаргу було подано у листопаді 2023-го року Федерацією шахів України, українським гросмейстером Андрієм Баришпольцем та його датським колегою Петером Хайне Нільсеном. Федерацію шахів росії звинувачували у включенні до свого складу шахових клубів з окупованих територій України, а також зв’язок з особами, які перебувають під міжнародними санкціями.

Термін може бути замінений на умовний, якщо фшр виправиться за всіма пунктами обвинувачення – змінить керівництво та припинить діяльність на територіях, що входять до складу України.

ФІДЕ вже відреагувала на це рішення, офіційно визнавши його. При цьому міжнародна федерація поки що утримується від коментарів, оскільки рішення може бути оскаржене в апеляційному комітеті ФІДЕ протягом 21 дня з дати публікації.

Читайте також: