Жіноча збірна Замбії з футболу на межі виключення з ОІ-2024: якою є причина

Жіночій збірній Замбії з футболу загрожує дискваліфікація з Олімпійських ігор-2024 після “неправомірного впливу третіх сторін”. Про це повідомило видання The Athletic, пише Суспільне Спорт.

ФІФА, керівний орган світового футболу, заявила, що футбольній асоціації Замбії (FAZ) загрожує призупинення через “неправомірний вплив третіх сторін”. Таким чином, команди Замбії з футболу не матимуть прав виступати на міжнародних турнірах.

Якою є причина виключення Замбії з ОІ-2024

Президента FAZ Ендрю Каманга, генерального секретаря Рубена Каманга, Мадаліцо Каманга та Джайруса Сіаме заарештували та звинуватили у злочинах, пов’язаних із відмиванням грошей.

Верховний суд Замбії заборонив проводити щорічні загальні збори FAZ після арешту президента і генерального секретаря асоціації. Внаслідок постанови суду ФІФА надіслала листа FAZ, в якому зазначила, що непроведення загальних зборів “явно означає неправомірний вплив третіх сторін”.

Закони міжнародної федерації футболу забороняють вплив третіх сторін на управління асоціаціями-членами ФІФА, тому скасовані загальні збори можуть призвести до призупинення FAZ, тобто команди Замбії не зможуть змагатися з іншими країнами-членами ФІФА.

Жіноча збірна Замбії, яка кваліфікувалась на літні Олімпійські ігри-2024 та на Кубок африканських націй, потрапила під заборону ФІФА. Також заборона розповсюджується на національну чоловічу збірну та збірну U 17, які не братимуть участі у відбіркових матчах на чемпіонат світу з футболу у своїх категоріях.

Варто зазначити, жіноча збірна Замбії посідає 65-те місце світового рейтингу, який є найвищим за всю історію команди.

Читайте також: