Втамовує спрагу та оздоровлює: все про користь айрану та його вживання
Айран став досить поширеним напоєм у наших крамницях. Проте цей кисломолочний продукт, який був популярним ще за часів Геродота, довго не був знайомий нашим людям. Тому давайте розберемося, що таке айран: його переваги, недоліки та наслідки щоденного вживання.
Айран — переваги
Багато хто знає, що кисломолочні продукти корисні для здоров’я. Айран не є винятком: у цьому напої є вітаміни групи В, РР, D, С, есенційні амінокислоти, а також мінерали, такі як калій, кальцій, йод, магній, залізо, фтор, фосфор, цинк та селен.
Але айран не тільки містить багато корисних речовин, які легко засвоюються, а й має білкові сполуки, які поліпшують роботу шлунку та кишечника. Крім того, напій допомагає подолати дисбактеріоз та відновити мікрофлору після тривалого лікування антибіотиками.
Завдяки своєму складу, схожому на фізрозчин, айран позитивно впливає на водно-сольовий баланс, а також допомагає зняти набряки. А оскільки напій також стимулює метаболізм, він сприяє жовчогонній функції та очищенню печінки від шлаків та токсинів.
Айран також допомагає зміцнити імунітет, зменшити ризик запальних захворювань, знизити рівень холестерину в крові, нормалізувати артеріальний тиск та навіть підвищити подачу кисню до легень.
Що буде, якщо пити напій щодня
Якщо пити айран регулярно, але в розумних межах, можна досягти відновлення мікрофлори кишечника, поліпшення травлення, виведення токсинів, збагачення організму вітамінами та мікроелементами та підвищення імунітету.
Проте треба пам’ятати, що цей напій також може підсилити апетит, тому не варто пити його в великих кількостях.
Крім того, рекомендується обачно вживати айран людям, які страждають від підвищеної кислотності. Краще спочатку спробувати малу порцію, а потім за самопочуттям вирішити, чи варто продовжувати його вживання.