Вживання вівсянки на сніданок: дієтологиня розповіла про переваги та недоліки

Вівсяна каша – це сніданок, який вважається корисним та збалансованим для всіх. Але це не завжди так, особливо якщо ви вживаєте пластівці або каші швидкого приготування. Дієтологиня Людмила Гончарова розповіла, як вибрати вівсянку, яка дійсно принесе вам користь на сніданок, і чого краще уникати вранці.

Вівсяна каша на сніданок – переваги та недоліки

Чому вівсяна каша на сніданок так цінується і як вона впливає на організм? Вівсяна каша містить багато мікроелементів, органічних кислот і вітамінів, які сприяють нормальній функції органів. Але її поживна цінність залежить не тільки від сорту вівсянки, а й від способу її приготування.

За словами лікарки-дієтологині Людмили Гончарової, вівсяна каша на сніданок буде корисною, якщо у вас немає проблем із засвоєнням продукту.

“Тобто, у вас засвоюється білок вівсянки або частини його, припустимо, глютен. Вуглеводи, які знаходяться у вівсянці. Тому що це вуглеводний прийом їжі”, – зазначає експертка.

Крім того, засвоєння вівсянки у здорової людини також залежить від того, як ви її готуєте.

“Якщо ви готуєте на молоці, – вона гірше засвоюватиметься. Краще приготування каші на воді. І якщо це буде зерно, – це буде краще для шлунково-кишкового тракту”, – каже Гончарова.

Зазвичай, додає лікарка, люди купують вівсянку у вигляді пластівців, але в такій каші майже немає вітамінів і мінералів через те, що зерно піддається термічній обробці. Набагато краще варити кашу з розплющеного або цілого зерна. Так, це займе більше часу, але і користь буде більшою. Також користь вівсяної каші багато в чому залежить від того, що ви до неї додаватимете: цукор, джем, ягоди чи фрукти.

“Якщо ви використовуєте ягоди, свіжі або заморожені, – це буде найкращий варіант приготування цієї каші”, – додає дієтологиня.

Отже, яка вівсянка найкорисніша:

  • з цілого або плющеного зерна (не пластівців);
  • зварена на воді;
  • з додаванням свіжих або морожених ягід/фруктів.

Альтернативою вівсяній каші на сніданок може бути будь-яка інша, яку ваш організм добре перетравлює – наприклад, пшенична, гречана, кукурудзяна. Крім каші, також буде корисним будь-який сніданок з натуральних продуктів.

“Печене м’ясо з салатом, листям салату, зеленню. Або це яйця з зеленню, листям салату, оливковою олією”, – радить лікарка.

Водночас найгірший сніданок – із рафінованих продуктів.

“Це випічка, якісь круасани, торти, цукерки, джеми. Це не дуже хороший сніданок. Тобто, рафіновані продукти – це продукти з найменшою користю. Ковбаса, копчені сири та ін.”, – пояснила дієтологиня.