Останні новини

Зимовий коктейль для здоров’я: 7 фруктів, які зараз у сезоні

- 05 Лютого 2024, 10:02

Споживання цих фруктів сприятиме зміцненню імунітету, підвищенню вживання волокон та насиченню організму антиоксидантами, які протидіють сезонним захворюванням.

Ось 7 корисних зимових фруктів, які можна смакувати, доки зима не скінчилася.

Хурма

Цей фрукт має походження з Китаю, але тепер його культивують у багатьох куточках світу, навіть у США щороку збирають урожай.

Один плід хурми (без шкірки) містить тільки 31 калорію та 18% вашої добової норми вітаміну С, що робить його найкращим зимовим суперпродуктом. Якщо ви вкусите недозрілу хурму, відчуєте неприємний гіркий смак, але в дозрілому вигляді вона солодка і майже желеоподібна.

Груші

Груші сортів Анжу та Бартлетт — найпоширеніші фрукти, які можна їсти цілий рік. Проте деякі сорти груш доступні тільки в сезон з жовтня по лютий. Груші чудово підходять для здоров’я серця та кишківника, адже одна груша середнього розміру містить 5,5 грамів волокон. Дієтологи рекомендують таку пропорцію: 14 грамів волокон на кожні 1000 спожитих калорій. Груші містять 20% рекомендованої кількості волокон в 2000-калорійній дієті.

Грейпфрути

Цей солодкий з гіркотою, соковитий фрукт стає найбільш популярним з осені до ранньої весни. Хоча багато людей люблять ці фрукти в сирому вигляді (іноді з ложкою цукру зверху), ви можете смажити грейпфрут на грилі, додавати в салати та десерти.

Один середній грейпфрут містить 98% добової норми вітаміну С і 79% добової норми вітаміну А. Незважаючи на те, що цей зимовий фрукт дуже поживний, остерігайтеся побічних ефектів грейпфрута та його соку, якщо ви приймаєте ліки, що розріджують кров.

Журавлина

Журавлина не дарма популярна взимку не тільки у вигляді соусів та декоративних елементів до різдвяного столу. Її сезон триває з жовтня по грудень, що робить її ідеальною ягодою для свят.

Журавлина допомагає запобігти інфекціям сечовивідних шляхів (ІСП). Кілька клінічних досліджень виявили, що вживання журавлинного соку призводить до зниження частоти ІСШ серед дорослих жінок, які часто страждають на інфекції сечовивідних шляхів.

Апельсини

Ніщо не порівняється зі свіжим солодким смаком апельсинів у зимові місяці, коли їхній сезон на піку. Апельсини, клементини та мандарини є найсолодшими цитрусивими і зазвичай популярні взимку.

Апельсини забезпечують понад 100% щоденної потреби у вітаміні С, але не тільки його. Флавоноїд гесперидин, що міститься в апельсинах, знижує артеріальний тиск і має протизапальну дію. Дослідження, проведене в European Journal of Nutrition у липні 2020 року, показало, що вживання двох чашок апельсинового соку щодня протягом 12 тижнів знижувало систолічний артеріальний тиск у людей з гіпертонією.

Ківі

Цей зелений плід повний поживних речовин, таких як вітамін С, волокна та вітамін К. Сезон ківі триває з осені до ранньої весни. За складом вітаміну С ківі перевершує апельсин і лимон. В ківі втричі більше вітаміну С, ніж в апельсинах. Лише два невеликих плоди містять 287% вашої добової норми.

Гранати

Основний сезон гранатів триває з жовтня по січень, що робить їх популярними зимовими фруктами. Гранат насичений антиоксидантами.

Дослідники виявили, що антиоксидантний потенціал гранатового соку вищий, ніж у червоного вина чи зеленого чаю, двох напоїв, які цінують за їхній потужний антиоксидантний вміст.

Одне невелике клінічне дослідження показало, що щоденне вживання концентрованого гранатового соку протягом восьми тижнів значно знизило рівень загального холестерину та холестерину ЛПНЩ у людей з діабетом другого типу та високим рівнем холестерину.

По темі