Ківі: корисний фрукт, який поліпшує психічне здоровʼя
Ківі – це багате джерело вітамінів С, B, K, а також антиоксидантів і рослинних волокон. Попередні дослідження вказували, що споживання цих фруктів може покращити психічний стан і додати енергії. Нове дослідження довело, що позитивний ефект спостерігається вже за чотири дні.
Фрукти ківі мають найвищий вміст вітаміну C, особливо виділяється сорт Gold kiwi («золотий» ківі), який забезпечує 200% добової потреби в аскорбіновій кислоті.
Вже давно відомо, що недостатність вітаміну C може призводити до погіршення настрою і когнітивних функцій. Також виявлено, що додавання до раціону продуктів, що містять аскорбінову кислоту, сприяє підвищенню життєвої активності, поліпшенню самопочуття і зменшенню ознак депресії.
Нове дослідження вітаміну С
Ще нещодавно не було відомо, як швидко такий ефект досягається у людей з низьким рівнем вітаміну C, але це питання вирішили вчені з Нової Зеландії. Професорка Темлін Коннер з Університету Отаго разом з колегами провели експеримент з участю 155 волонтерів віком від 18 до 35 років, у яких був дефіцит вітаміну C у крові (менше ніж 40 мікромолів на літр).
Усі учасники дослідження були розділені на три групи. Протягом 8 тижнів одна група щодня отримувала вітамін С у формі жувальної таблетки (250 мг), друга – плацебо, а третя споживала два плоди ківі сорту SunGold kiwi.
Кожні два дні учасники за допомогою програм на своїх смартфонах оцінювали свій емоційний стан, загальний добробут, якість сну та рівень фізичної активності. Крім того, у волонтерів кожні два тижні визначали рівень вітаміну C у крові.
Ківі покращує настрій та відновлює рівень вітаміну С
Аналізи показали, що рівень вітаміну C в організмі учасників, які приймали аскорбінову кислоту та споживали ківі, став нормальним за два тижні. При цьому ті, хто щодня їв ківі, відчули покращення настрою та підвищення життєвого тонусу вже через чотири дні. Тривалий позитивний ефект наступив до 14 – 16 днів дослідження, разом із покращенням психологічного добробуту.
Учасники, які отримували вітамін C у таблетках, відзначили позитивні зміни у настрої тільки з 12 дня експерименту. За допомогою методу iAUC дослідники встановили, що ківі має більший вплив на поліпшення життєвого тонусу і настрою, ніж приймання таблеток з аскорбіновою кислотою, у порівнянні з плацебо. Однак, після коригування цей ефект не зберігся.