Останні новини

Діоксид сірки в продуктах харчування: що потрібно знати

- 22 Січня 2024, 11:01

Діоксид сірки — це газ без кольору, який має дуже гострий запах у неочищеному стані. За допомогою харчової промисловості він перетворюється на невидимий, але дуже потрібний складник напоїв, солодощів та інших продуктів харчування. Після цього його називають харчовою добавкою Е220.

Е220 добавка: корисна інформація

Діоксид сірки часто приховують не тільки під назвою Е220. Деякі виробники позначають його узагальненою назвою “сульфіти”. Якщо ж мова йде саме про газ, то можна також зустріти назву “двоокис сірки”.

Діоксид сірки широко застосовується саме в харчовій промисловості, ним обробляють продукти і приміщення. Також його використовують для виготовлення гіпсу, відбілювання тканин і паперу, очистки води, в скляній і металургійній промисловості.

У їжі діоксид сірки використовують як консервант і антиоксидант (він захищає продукти від окислення). Також він зберігає колір і має антимікробну дію. Норма споживання Е220 становить 0,7 мг на 1 кг маси тіла людини (тільки для здорових осіб).

Чи можна їсти продукти з діоксидом сірки

Цю харчову добавку додають в продукти, перш за все, для того, щоб запобігти розмноженню бактерій і плісняви. Тому діоксидом сірки часто обробляють рибу, м’ясо, сухофрукти і т.д. Це необхідно, щоб вони не псувалися до того, як потраплять на тарілки споживача.

Речовина також допомагає зберегти товарний вигляд продуктів. Однак тут є і важливий мінус: красивий стейк або фініки можуть виглядати свіжіше, ніж насправді.

Е220 — це консервант, тому його додають у різні напої (від соків до вин), щоб подовжити терміни зберігання продукту і доставити його придатним до вживання в різні куточки світу. Обробляють газом і ємності, в яких зберігають продукти.

Вплив діоксиду сірки на здоров’я людини

Ця харчова добавка дозволена для використання на законодавчому рівні, адже вона використовується як консервант і антиокислювач. Однак варто пам’ятати, що діоксид сірки, як і інші подібні речовини, може викликати алергію і небажані реакції організму.

В чому проявляється токсичність діоксида сірки? У великих кількостях речовина може спровокувати різні проблеми зі здоров’ям, зокрема, подразнення шлунково-кишкового тракту, порушення дихання, астму, алергічні реакції. Е220 також зменшує всмоктування деяких важливих для організма вітамінів (групи B: B1, B3, B6, фолієвої кислоти).

Проте, якщо ви не будете зловживати продуктами, які містять цю добавку, ретельно мити фрукти і овочі, то серйозної шкоди здоров’ю вона не принесе.

Діоксид сірки: де його можна знайти

Е220 — це харчова добавка, яку часто використовують для збереження фруктів, овочів, особливо сушених, а також соків, джемів, цукерок, сиропів і т.д. Вона діє як антиокислювач і консервант у виробництві риби, морепродуктів, цукру, грибів, ковбас, сухих сніданків, крохмалю, безалкогольних і алкогольних напоїв. Для кожного продукту існують норми вмісту сульфітів. Наприклад, для родзинок це не більше 2 г на 1 кг ваги.

Вино

Діоксид сірки використовувався ще в давнину на виноробнях для обробки посуду, в якому зберігалося і перевозилося вино. Ця речовина добре захищає напій від мікробів і окислення (запобігає перетворенню на оцет), вона легка в обробці і дешевша за інші засоби.

Діоксид сірки можна знайти навіть у домашньому вині: він утворюється при природному бродінні, але в дуже малій кількості.

Цукерки та інші солодощі

Сульфіти присутні у багатьох популярних солодощах. Їх можна знайти також у печиві, пряниках з фруктовою начинкою, пастилі та зефірі, мармеладі та інших десертах, де є ягідна або фруктова начинка. Діоксид сірки міститься в борошні, патоці, цукрі.

Сухофрукти

Фініки, курагу, родзинки ця речовина захищає від бактерій і плісняви, допомагає збільшити термін зберігання, надає їм “товарний” вигляд.

Перероблені овочі та фрукти

Діоксидом сірки можуть обробляти і свіжі фрукти та овочі, а також ягідні і фруктові напівфабрикати. В пастилі, желе, пряниках і мармеладі з плодовою начинкою Е220 виконує роль консерванта.

Рибна і м’ясна продукція

Найбільше діоксиду сірки можна знайти у ковбасах, соленій та в’яленій рибі, відварених креветках.

Пиво та інші напої

Речовина використовується під час виготовлення напоїв на основі фруктів чи патоки. Найбільше діоксиду сірки в пиві, що витримується у бочках. А ось в інших видах, зокрема і в безалкогольному, трішки менше.

Спеції, сухі суміші

Додають харчову добавку у гірчицю, тертий хрін, сушені корицю та імбир, натуральний оцет. Можна її знайти у сухих сніданках, кашах і пюре швидкого приготування. А ще в крохмалі, желатині, ароматизованих топінгах.

Як прибрати Е220 з сухофруктів та інших продуктів

По науковому цей процес називається десульфітацією. Складного в ньому нічого немає. Достатньо всього лише замочити родзинки, фініки чи чорнослив у холодній воді на 20-30 хвилин, а потім додатково промити під проточною. Промивати також можна і горіхи.

А якщо ви збираєтесь проводити термічне оброблення продуктів, можна навіть обійтися без промивання. Навіть під час невеликого нагрівання, речовина випаровується.

По темі