Квашена капуста: джерело здоров’я чи ризик для організму
Квашена капуста — це продукт, який варто мати в запасі. Вона — джерело вітамінів, а ще вона добре зберігається без холодильника, що є великою перевагою.
Квашена капуста виготовляється методом ферментації за допомогою молочнокислого бродіння. Бактерії розмножуються в ній, споживаючи вуглеводи. Завдяки активності бактерій, що споживають вуглеводи, капуста наповнюється корисними речовинами, органічними кислотами, так само як під час закваски йогурту. Смак капусти стає кислим, а термін зберігання збільшується до кількох місяців.
Яку користь несе квашена капуста для організму
Квашена капуста корисна для кишечника та травлення в цілому
Завдяки пробіотикам, які виробляє капуста під час ферментації, поліпшується загальний стан мікрофлори кишечника. Вона захищає від токсинів, запалення та шкідливих мікроорганізмів, клітковина, якої багато в овочі, ефективно запобігає запорам.
Квашена капуста корисна для печінки
В першу чергу тим, що вона підтримує водно-сольовий баланс в організмі на рівні, що зменшує шкідливу дію алкоголю. Вітамін С, якого багато в цьому овочі, та корисні для роботи травної системи бактерії рятують організм від отруєння шкідливими речовинами.
Сприяє засвоєнню заліза
Бактерії, що містяться в квашеній капусті та інших ферментованих овочах, поліпшують засвоєння заліза, збільшуючи його біодоступність.
Захищає нервову систему та покращує настрій
Пробіотики, що містяться в ферментованій їжі, впливають на роботу мозку та нервової системи, покращуючи настрій та сприяючи лікуванню депресивних симптомів. А дослідження китайських вчених показало, що стан мікрофлори кишечника впливає на ризик розвитку хвороби Альцгеймера, а пробіотики здатні знизити ймовірність її розвитку.
Зміцнює імунітет
Вітамін С, якого багато в квашеній капусті, бере участь у виробленні лейкоцитів, стимулює регенерацію клітин та утворення колагену, необхідного для пружності шкіри та багатьох інших тканин.
Підтримує здоров’я кісток
Завдяки комбінації вітамінів і мінералів. Вітамін К регулює виробництво білків, що викликають їхню мінералізацію. Марганець, калій, фосфор та магній роблять кістки міцнішими.
Допомагає від похмілля
Квашена капуста містить янтарну кислоту, яка допомагає знешкодити результати похмілля — шкідливий ацетальдегід та різні солі.
Користь квашеної капусти для жінок та чоловіків
Квашена капуста — це чудовий спосіб отримати вітамін С, який допомагає жінкам підтримувати здоров’я під час вагітності, зменшує токсикоз, полегшує симптоми менопаузи.
Квашена капуста також корисна для шкіри, оскільки допомагає вилікувати прищі, рани та синяки. Вона містить токоферол і вітамін А, які роблять шкіру гладкою, пружною, рівномірною та молодою, стимулюючи відновлення клітин.
Квашена капуста зміцнює волосся завдяки нікотиновій кислоті, яка запобігає ламкості, посіченим кінчикам та випадінню волосся. Крім того, молочна кислота, яка утворюється під час квашення, має антисептичну дію і захищає від лупи.
Квашена капуста також сприяє чоловічому здоров’ю, покращуючи потенцію. Її сік допомагає позбутися похмілля, розщеплюючи і виводячи етиловий спирт, знімаючи головний біль та недомогання.
Чим шкідлива квашена капуста
Основна проблема — це висока кількість солі, яка використовується для квашення. Сіль утримує воду в організмі, спричиняючи набряки, підвищення тиску, ризик утворення каменів у нирках та серцево-судинних захворювань.
Інший мінус — це велика концентрація гістаміну, який виробляється під час бродіння. Гістамін є алергеном, який може викликати реакції на інші продукти.
Квашена капуста також містить молочну та оцтову кислоти, які разом з клітковиною викликають надмірне утворення газів.
Квашена капуста не рекомендована в період грудного вигодовування, оскільки може спровокувати коліки у немовляти.
Квашена капуста протипоказана людям з високою кислотністю шлунку, хворобами підшлункової залози, гастритом, виразкою шлунку, нирковою недостатністю, каменями у жовчному міхурі.
Квашена капуста в великих кількостях може викликати розлади травлення.