Йогурт: 7 переваг для вашого організму
Йогурт — це дуже універсальний продукт, який можна використовувати для сніданку, перекусу або солодощів. Не важливо, який смак йогурту ви обираєте, ви, напевно, вже знаєте, що цей продукт харчування дуже корисний для здоров’я.
Йогурт містить багато харчових речовин, таких як білки, кальцій і пробіотики, які мають позитивний вплив на наше благополуччя. За результатами досліджень, регулярне споживання йогурту поліпшує стан серцево-судинної системи, зменшує ризик цукрового діабету та підсилює імунітет.
Ви отримуєте потрібні білки
Йогурт, зокрема грецький, — це відмінне джерело білків з низьким вмістом цукру та жиру. Наприклад, у 150 г обезжиреного грецького йогурту є 14 грамів білків.
Саме білки допомагають вам тривалий час відчувати ситість.
Допомагає нормалізувати артеріальний тиск
Дослідження свідчать, що йогурт добрий для серця і може допомогти знизити артеріальний тиск.
Дослідження 2018 року, яке було опубліковано в Journal of Hypertension, показало: підвищення споживання молочних продуктів, особливо йогурту, пов’язане з меншою кількістю випадків підвищеного кров’яного тиску серед дорослих.
Рівень “поганого” холестерину може зменшитися
Крім того, що йогурт може знизити артеріальний тиск, він також може допомогти вашому серцю, потенційно допомагаючи контролювати рівень холестерину в крові. Одне дослідження, опубліковане в Journal of Dairy Sciences, досліджувало вплив пробіотичного йогурту на учасників з діабетом 2 типу. Виявилося, що щоденне споживання цього продукту вплинуло на зниження рівня ЛПНЩ і загального холестерину.
Ви збільшуєте споживання кальцію
Кальцій, який потрібний для функцій, пов’язаних з вашими м’язами, нервами, кровоносними судинами та кістками, також міститься у йогурті. А саме харчовий кальцій дуже важливий для наших кісток.
Ваш травний тракт отримає додаткову підтримку
Хоча слово “бактерії” може автоматично викликати негативні асоціації, є “хороші” бактерії, які потрібні для того, щоб ваш травний тракт працював належним чином. Один із способів збільшити рівень цих корисних бактерій — споживання пробіотиків: живих мікроорганізмів, які містяться в певних продуктах харчування.
Підтримка здорового мікробіому кишечника, який є набором мікроорганізмів, включаючи бактерії, дріжджі та віруси, що живуть у вашому товстому кишечнику, сприяє регулярній роботі кишечника, зменшує здуття живота та загальний дискомфорт у ШКТ, а також заспокоює симптоми, пов’язані з хворобою Крона, виразковим колітом та СРК.
На жаль, не всі йогурти створені однаковими щодо пробіотиків.
“Більшість йогуртів піддаються пастеризації після бродіння, і цей процес пастеризації руйнує крихкі пробіотики, вирощені під час бродіння, внаслідок чого ви втрачаєте будь-які переваги, які вони колись могли запропонувати”, — зазначає американський лікар Брук Глейзер.
З цієї причини він рекомендує вибирати йогурт із етикеткою, яка вказує, що він містить живі та активні культури.
Ваша імунна система отримає певну підтримку
“Наші кишкові мікроорганізми, як охоронці, які контролюють, хто може увійти в дискотеку, не допускають до нашого організму шкідливих бактерій, допомагаючи імунітету працювати”, — говорить лікар.
Йогурт корисний для кишечника, бо в ньому є пробіотики, які роблять її здоровою, а кишка впливає на імунну систему, тому йогурт підсилює імунітет.
Пробіотики також допомагають утворюватися натуральним антитілам та імунним клітинам, які вбивають віруси та отрути, наприклад, лімфоцити та Т-клітини-вбивці.
Психологічне здоров’я теж поліпшиться
Пробіотики корисні не тільки для вашого тіла, але й для вашої душі.
Багато науковців показали, що кишечник та мозок пов’язані між собою. Деякі з них знайшли, що пробіотики покращують настрій і пам’ять. Можливо, ви не відчуєте цих змін після одного йогурту, але якщо ви їсте його часто, то згодом це точно допоможе.