Консервований тунець: цінний продукт
Консервований тунець — це продукт, який має велику популярність. Він насичений білком, не дорогий і має тривалий термін зберігання.
Калорійність та харчова цінність консервованого тунця
У порівнянні з консервованим тунцем, у свіжому тунці трохи більше калорій та білків.
Але ні в одному, ні в іншому вигляді вуглеводів немає:
- Калорійність: 135-145 ккал;
- Білки: 24,4 г;
- Жири: 4,6 г;
- Вуглеводи: 0 г.
Якщо ви вибираєте консервований тунець в олії, а не у воді, то його калорійність збільшується до 165 ккал, а вміст жирів на 100 г продукту зростає до 8-9 г.
Користь від консервованого тунця
Тунець є чудовим джерелом різних вітамінів групи В, зокрема, ніацинаміду, який має позитивний вплив на шкіру та нервову систему. Також в тунці є вітамін В12 (в 100 г продукту більше двох денних норм), який потрібний для створення нових еритроцитів, синтезу молекул ДНК та профілактики анемії.
У м’ясі тунця майже не містяться вуглеводи і на 1/3 менше холестерину, ніж у інших джерелах тваринного білка. Крім того, білки, які є в складі тунця, засвоюються організмом людини на 95%.
Тунець містить Омега-3 жирні кислоти, які допомагають знизити рівень “поганого” холестерину і Омега-6 жирних кислот, які можуть накопичуватися в артеріях. Від надміру Омега-6 жирних кислот утворюються тромби. Але якщо їсти рибу двічі на тиждень, можна зменшити ризик серцево-судинних хвороб.
Вміст жирних кислот Омега-3 також поліпшує здоров’я сітківки і очей. За даними дослідження вчених зі США, в якому брали участь 40 тисяч осіб віком від 45 до 84 років, виявилося, що ті, хто їв кілька порцій тунця на тиждень, мали на 70% менший ризик сухого ока, ніж ті, хто не вживав цей продукт.
В цій рибі також є кальцій, який допомагає підтримувати здоров’я м’язів і кісток. А ще є магній для отримання енергії. У 100 г тунця міститься близько 50% від денної норми вітаміну D, який підтримує імунну систему і міцність кісток. В рибі є і незамінні амінокислоти, які дуже потрібні організму для відновлення після інтенсивних спортивних вправ.
Небезпека від консервованого тунця
Основні протипоказання пов’язані з ртуттю — це важкий метал, який часто знаходиться в рибі через забруднену воду. За словами вчених, велика кількість ртуті в організмі може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям, зокрема, до порушення центральної нервової системи.
Хоча в самому тунці цієї речовини може бути досить мало, він харчується дрібною рибою, яка забруднена ртуттю, і вона може накопичуватися в його м’ясі. Кількість металу залежить від виду тунця. Менше ртуті у молодому і дрібному тунці, з якого зазвичай роблять консервований продукт. А в свіжій чи замороженій рибі важкого металу може бути більше.
Також в консервованому тунці міститься багато натрію через додавання спецій та інших продуктів. Хоча натрій потрібний для регулювання рідини в організмі, його надлишок може спричинити набряк живота.
Сама консервна банка може бути шкідливою. В деяких видах упаковки містяться сліди бісфенолу А, це промисловий хімікат, який використовують для покриття банок, щоб вони не кородували. Тому завжди перевіряйте упаковку на наявність вм’ятин.
Скільки можна їсти консервованого тунця на тиждень
Тунець рекомендують їсти не частіше одного разу на тиждень. Зазвичай подають його з овочами та малою кількістю крохмалистих вуглеводів (картопля, хліб, макарони, рис).
Маленьким дітям та вагітним жінкам через можливий ризик отруєння ртуттю краще їсти тунець тільки після консультатції з лікарем.
За рекомендаціями, тунець можна їсти 2-3 рази на тиждень (білий тунець — не частіше 1 раза на тиждень). А сама порція повинна складати не більше 100-120 г.