Дієтологиня попереджає: не їжте більше 3 мандаринів за один раз

Апельсини, мандарини та грейпфрути — улюблені зимові фрукти, багаті вітамінами. Однак дієтологи попереджають, що безконтрольне споживання цитрусових ні до чого доброго не призведе. У них, як і у всьому потрібно знати міру.  Дізнайтеся, скільки та коли цих фруктів слід споживати, і кому краще утриматися, від дієтолога-нутриціолога Ольги Деккер.

Рекомендована порція мандаринів

На день рекомендується вживати не більше 3 штук, а апельсинів — 1 за раз. Якщо бажаєте більше, краще зачекайте декілька годин.  Якщо ви любите вичавлювати з них сік, то важливо пам’ятати, що вичавлення соку може бути менш корисним, оскільки у цілих фруктах є клітковина, що допомагає сповільнити підйом цукру в крові. Людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту слід бути особливо обережними або уникати цитрусових через високий вміст кислоти, який може подразнювати шлунково-кишковий тракт.

“Краще вживати цитруси разом з клітковиною. Вона знижує глікемічний індекс та здатність продукту віддавати глюкозу в кров. Їх слід вживати після основного прийому їжі, як десерт, для зменшення кількості спожитих цитрусових”, — зауважує нутриціологиня Ольга Деккер.

Цитруси для дітей

Важливо не тільки самим стежити за помірним споживанням цитрусових, але і уважно ставитися до того, коли і скільки давати їх дітям — трохи і тільки після основного прийому їжі.

“Адже ми не відчуваємо ситості після мандаринів, це все одно що соку попити. Глюкоза різко зросла, її інсулін скорегував, і через якихось півтори години відчуття голоду присутнє знову”,  — пояснює Деккер.