Що таке комбуча і чи варто її пити
Комбуча – це освіжаючий, злегка газований напій, отриманий шляхом ферментації підсолодженого чаю.
Його отримують за допомогою симбіотичної культури бактерій і дріжджів (SCOBY). SCOBY — це специфічна сукупність мікроорганізмів, поміщених у целюлозну мембрану. Цого називають грибом через характерну форму, що нагадує капелюшок.
Він включає, серед іншого: оцтово- і молочнокислі бактерії. Процес бродіння триває близько 7-10 днів в аеробних умовах. Для приготування чаю найчастіше використовують настій традиційного чорного чаю, іноді також зелений або улун.
Після бродіння містить такі хімічні сполуки: поліфеноли, органічні кислоти, клітковина, цукру, амінокислоти, етанол, гідролітичні ферменти, антибіотичні речовини, вітамін С, деякі вітаміни групи В, елементи (мідь, залізо, цинк).
Властивості комбучі
Вважається, що чайний гриб має антиоксидантні та протипухлинні властивості, зниження рівня холестерину та артеріального тиску, покращення стану печінки, імунної системи та функції травного тракту. Однак наукових доказів, що підтверджують вплив цього напою на організм людини, немає.
Кому не слід її пити
Комбуча містить невелику кількість алкоголю, тому протипоказана дітям, вагітним і годуючим жінкам. Через вміст цукру його не можна вживати діабетикам.