Соєві продукти: які мають властивості та чи корисні вони для здоров’я
Останнім часом інтерес до сої зростає. На полицях магазинів є багато соєвих продуктів, таких як тофу, спреди, напої, йогурти, темпе, місо та натто. З одного боку, соєвим продуктам приписують багато користі для здоров’я, а з іншого – звертають увагу на його негативний вплив на функцію щитовидної залози.
З чого складається соя
Серед бобових культур соя виділяється високим вмістом білка, а також вуглеводами, переважно у формі олігосахаридів, які стимулюють ріст кишкових бактерій. Залежно від сорту сої в них різний вміст жирних кислот у ній. Перш за все, це мононенасичені жирні кислоти і НЖК. Соя також є джерелом мінералів, таких як калій, залізо, кальцій.
Особливо суперечливий компонент сої – це ізофлавони. Вони мають хімічну структуру, схожу з жіночим гормоном – естрогеном, внаслідок чого їх часто називають фітоестрогенами. Тим не менш, прирівнювання ізофлавонів до естрогену є помилкою, оскільки між цими молекулами багато відмінностей. Крім того, ізофлавони можуть проявляти потенційно значні, гормонально-незалежні фізіологічні ефекти.
Вплив сої на здоров’я
Споживання соєвого білка може в першу чергу вплинути на метаболічний стан. Йому приписують переваги зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань . Це ефект зниження холестерину, артеріального тиску та тригліцеридів. Також ізофлавони, що містяться в сої, благотворно впливають на мінеральну щільність кісток, знижуючи ризик розвитку остеопорозу у жінок у постменопаузі.
Споживання сої може сприяти зниженню ризику раку.
Чи може соя бути шкідливою
В окремих випадках у літературі можна знайти висновки про шкідливість ізофлавонів сої для чоловіків. В результаті дуже великого споживання сої вчені помітили такі симптоми, як гінекомастія та гормональні розлади.
Також сою звинувачують у негативному впливі на роботу щитовидної залози.
Та при оптимальному споживанні сої, вона не несе загрози. Прикладом достатньої порції соєвих продуктів протягом дня може бути 180-грамовий кубик тофу і 2 чашки соєвого напою.