Корисна і смачна: які властивості має чорниця
Чорниця – надзвичайно корисна і поживна ягода, яку необіхдно включити в свій раціон, щоб бути здоровим.
Ці низькокалорійні фрукти містять близько 50 ккал на 100 г. Вони є джерелом вуглеводів (близько 9 г/100 г), невеликої кількості білка (близько 0,8 г/100 г) і жиру (близько 0,6 г/100 г). Також вони є джерелом харчових волокон, які містяться в кількості приблизно 3,2 г на 100 г.
Чорниця також є джерелом багатьох вітамінів, особливо багата на вітаміни групи В і вітамін С. Також вона містить фосфор, калій, кальцій, мідь, магній, залізо, марганець.
Біоактивні сполуки, характерні для чорниці включають: антоціани, дубильні речовини, флавоноїди, органічні кислоти.
Властивості чорниці
Через низьку енергетичну цінність чорницю рекомендують людям, які бажають знизити масу тіла, страждають ожирінням або надмірною вагою. Чорниця характеризується низьким глікемічним індексом, тому з успіхом може бути частиною раціону людей, які страждають на цукровий діабет або резистентністю до інсуліну. Плоди також мають антиоксидантні властивості, захищаючи від шкідливого впливу вільних радикалів кисню на організм і сповільнюючи процес старіння. Антиоксидантний ефект цих фруктів також пов’язаний із меншим ризиком деяких захворювань, таких як нейродегенеративні захворювання, серцево-судинні захворювання та рак. Також вони позитивно впливають на кровоносну систему, можуть сприяти зниженню рівня поганого холестерину. Також ягодам приписують антибактеріальні властивості, тому їх рекомендують при інфекціях Helicobacter pylori. Вони також будуть працювати в разі інфекцій сечового міхура. Свіжі фрукти підтримують роботу кишечника і підійдуть при запорах.
Сушений плід має в’яжучу, запорну та протидіарейну дію, тому його часто використовують при діареї у дітей. Чорниця позитивно впливає на кровоносну систему, зміцнює стінки капілярів і має протизапальні властивості. Крім того, ягоди благотворно впливають на орган зору і рекомендовані при порушеннях зору і різних захворюваннях очей, таких як катаракта, внутрішньоочна гіпертензія або діабетична ретинопатія.
Використання чорниці
Ягоди краще їсти свіжими, по сезону. Екстракти чорниці також входять до складу багатьох препаратів, які є в аптеках, особливо БАДів, які позитивно впливають на зір.
Загалом, чорниця, безсумнівно, є суперпродуктом. Її ягоди мають багато корисних властивостей, низьку енергетичну цінність, загалом добре переносяться і класифікуються як лікарські рослини. Варто скористатися їх перевагами, особливо в сезон, тобто в літні місяці.