Останні новини

Гречана крупа – чому варто включити її в свій раціон

- 29 Серпня 2023, 16:08

Зернові продукти, відразу після овочів і фруктів, повинні бути основою нашого раціону. Найкориснішими і багатими на вітаміни і мінерали є продукти з цільнозернових злаків, такі як хліб грубого помелу, цільнозернові макарони, коричневий рис і густа крупа, в тому числі гречана.

Зі звичайної гречки виробляють смажену і несмажену гречану крупу, борошно для виробництва хліба, макаронів, печива і млинців, а також гречані пластівці і висівки. З дієтичної точки зору воназаслуговує окремої уваги.

Харчова цінність гречки

Гречана крупа і субпродукти, які утворюються при її виробництві, характеризуються високим вмістом поживних речовин і великою кількістю біологічно активних речовин. Гречка є джерелом великої кількості білка зі сприятливим амінокислотним складом. Порівняно з іншими злаками, вона також багатий на лізин, аргінін і триптофан.

Дослідження показали, що вживання 100 г порції гречаної крупи задовольняє добову потребу людини в екзогенних амінокислотах, тобто амінокислотах, які повинні надходити в організм людини з їжею.

Через відсутність клейковини гречане борошно можна використовувати як замінник борошна для виробництва безглютенового хліба. Продукти з гречки також характеризуються наявністю багатьох інших речовин з функціональними властивостями, які включають, серед іншого, антиоксидантні сполуки, наприклад, поліфеноли, харчові волокна та вітаміни. Поліфеноли зазвичай поділяють на три групи органічних сполук: флавоноїди, фенольні кислоти та фенольні сполуки.

Основними флавоноїдами гречки з антиоксидантними властивостями є рутин і кверцетин, які в першу чергу:

  • захщають клітинні мембрани від окислення,
  • мають захисну дію на кровоносні судини,
  • підвищують імунітет організму,
  • уповільнення старіння шкіри,
  • прискорюють загоєння ран,
  • захищають від розвитку раку.

На жаль, процес обсмажування зерен призводить до зниження вмісту цих сполук у 4 рази, тому варто віддавати перевагу необсмаженій гречаній крупі. Ще одним цінним інгредієнтом, що міститься в гречці, є вітаміни групи В. Вони необхідні для багатьох метаболічних змін, що відбуваються в нашому організмі, а їх дефіцит у раціоні людини заважає нормальному функціонуванню організму. У гречаній крупі містяться вітаміни: В2, В3, В5, В6, В9, Е і β-каротин у невеликих кількостях.

Властивості гречаної крупи

Гречка також багата на цинк, мідь, залізо, марганець, калій, фосфор, магній.
Найбільший вміст клітковини міститься в субпродуктах, які утворюються при виробництві гречаної крупи, таких як лушпиння і висівки. Однак гречка також є хорошим джерелом клітковини – 100 г гречки містить 5,9 г клітковини.

Гречка має властивості зниження рівня холестерину в крові.Тривале вживання гречки може бути фактором профілактики таких захворювань, як:

  • гіпертонія,
  • серцево-судинні захворювання,
  • дисліпідемія,
  • підвищений рівень глюкози в крові.

Деякі дослідження показують, що гречку також можна віднести до групи продуктів з пребіотичними властивостями, оскільки вона викликає ріст корисних бактерій у травному тракті.

 

По темі