Гречана крупа – чому варто включити її в свій раціон
Зернові продукти, відразу після овочів і фруктів, повинні бути основою нашого раціону. Найкориснішими і багатими на вітаміни і мінерали є продукти з цільнозернових злаків, такі як хліб грубого помелу, цільнозернові макарони, коричневий рис і густа крупа, в тому числі гречана.
Зі звичайної гречки виробляють смажену і несмажену гречану крупу, борошно для виробництва хліба, макаронів, печива і млинців, а також гречані пластівці і висівки. З дієтичної точки зору воназаслуговує окремої уваги.
Харчова цінність гречки
Гречана крупа і субпродукти, які утворюються при її виробництві, характеризуються високим вмістом поживних речовин і великою кількістю біологічно активних речовин. Гречка є джерелом великої кількості білка зі сприятливим амінокислотним складом. Порівняно з іншими злаками, вона також багатий на лізин, аргінін і триптофан.
Дослідження показали, що вживання 100 г порції гречаної крупи задовольняє добову потребу людини в екзогенних амінокислотах, тобто амінокислотах, які повинні надходити в організм людини з їжею.
Через відсутність клейковини гречане борошно можна використовувати як замінник борошна для виробництва безглютенового хліба. Продукти з гречки також характеризуються наявністю багатьох інших речовин з функціональними властивостями, які включають, серед іншого, антиоксидантні сполуки, наприклад, поліфеноли, харчові волокна та вітаміни. Поліфеноли зазвичай поділяють на три групи органічних сполук: флавоноїди, фенольні кислоти та фенольні сполуки.
Основними флавоноїдами гречки з антиоксидантними властивостями є рутин і кверцетин, які в першу чергу:
- захщають клітинні мембрани від окислення,
- мають захисну дію на кровоносні судини,
- підвищують імунітет організму,
- уповільнення старіння шкіри,
- прискорюють загоєння ран,
- захищають від розвитку раку.
На жаль, процес обсмажування зерен призводить до зниження вмісту цих сполук у 4 рази, тому варто віддавати перевагу необсмаженій гречаній крупі. Ще одним цінним інгредієнтом, що міститься в гречці, є вітаміни групи В. Вони необхідні для багатьох метаболічних змін, що відбуваються в нашому організмі, а їх дефіцит у раціоні людини заважає нормальному функціонуванню організму. У гречаній крупі містяться вітаміни: В2, В3, В5, В6, В9, Е і β-каротин у невеликих кількостях.
Властивості гречаної крупи
Гречка також багата на цинк, мідь, залізо, марганець, калій, фосфор, магній.
Найбільший вміст клітковини міститься в субпродуктах, які утворюються при виробництві гречаної крупи, таких як лушпиння і висівки. Однак гречка також є хорошим джерелом клітковини – 100 г гречки містить 5,9 г клітковини.
Гречка має властивості зниження рівня холестерину в крові.Тривале вживання гречки може бути фактором профілактики таких захворювань, як:
- гіпертонія,
- серцево-судинні захворювання,
- дисліпідемія,
- підвищений рівень глюкози в крові.
Деякі дослідження показують, що гречку також можна віднести до групи продуктів з пребіотичними властивостями, оскільки вона викликає ріст корисних бактерій у травному тракті.