Король спецій: чим корисний чорний перець
Найпоширенішим видом перцю є чорний перець. Ця рослина походить з Індії і культивується в багатьох країнах з теплим і вологим кліматом. Цінною частиною рослини є кістянки, з яких отримують відому пряність.
Перець як спеція
Перець, відомий нам як спеція, містить ефірні масла і алкалоїд – піперин. Ці інгредієнти відповідають за характерний аромат спеції.
Перець вважається «королем прянощів». Він широко використовується різними культурами по всьому світу.
Чорний перець для схуднення
Завдяки вмісту алкалоїду піперіну перець має властивості для схуднення. Піперін збільшує виділення теплової енергії , в результаті чого збільшується споживання ресурсів організму, таких як жирова тканина. Під впливом піперина також сповільнюється вироблення нових жирових клітин.
Як впливає перець на травну систему
Перець як спеція викликає посилене виділення травних соків . У цьому є як позитивні, так і негативні сторони. Це безперечно покращує травлення, але також може нашкодити людям, які борються з періодичною та постійною печією. Тому людям з підвищеною кислотністю не варто додавати в страви занадто багато перцю.
Інші цінні властивості перцю
Перець має протизапальну та антиоксидантну дію.
Піперин посилює засвоєння інших речовин – наприклад куркуміну, що міститься в куркумі – речовини з протираковими властивостями.
Також ця спеція має протидіарейну дію.
Сам перець має протиракову дію – дослідження показали, що спеція уповільнює ріст пухлини і підвищує шанси пацієнта на виживання.
Він позитивно впливає на цукровий діабет – знижує рівень цукру в крові і підвищує секрецію інсуліну.
При захворюваннях печінки – знижує рівень ферментів амінотрансфераз, високий рівень яких свідчить про ураження печінки.
Позитивно впливає на серцево-судинні захворювання – знижує ризик серцевих нападів внаслідок уповільнення атеросклеротичних змін, а також запобігає порушенням у роботі серцевого м’яза.
Перець позитивно впливає на людей похилого віку, покращуючи координацію рухів і рівновагу. Пом’якшує рухові порушення та покращує когнітивні функції у людей похилого віку.
Позитивно впливає на алергію, гальмуючи її розвиток, пригнічуючи вивільнення гістаміну.