Українські ракетомоделісти стали призерами світових змагань

З 2 по 7 липня в Остіні, штата Техас, проходив Чемпіонат світу з ракетомоделювання 2023.

Змагання зібрали сотню учасників з різних куточків країн світу. Представники Федерації ракетомодельного спорту України  по результатам, здобули 6 золотих медалей, 3 срібні і 5 бронзових, а юніорська збірна команда України посіла друге місце в неофіційному загальнокомандному заліку.

Здобуті призові місця розподілились наступним чином:

  • Командний залік

Юніори: 1 місце у класі S1A – моделі ракет на висоту польоту. Склад команди: Софія Фісун (Дніпро), Родіон Струзман (Дніпро), Андрій Примушко (Ніжин), Артем Лугина (Шостка).

1 місце у класі S5B – моделі-копії ракет на висоту польоту. Склад команди: Іван Кірієнко (Ніжин), Михайло Дубровський (Ніжин), Андрій Примушко (Ніжин), Софія Фіcун (Дніпро).

2 місце у класі S4A – моделі планерів з прискорювачем на тривалість польоту. Склад команди: Денис Мозок (Шостка), Родіон Струзман (Дніпро), Софія Фісун (Дніпро), Михайло Дубровний (Дніпро)

Дорослі: 3 місце у класі S4A – моделі планерів з прискорювачем на тривалість польоту. Склад команди: Антон Петрух (Ніжин), Сергій Труш (Ніжин), Олександр Радченко (Ніжин), Ольга Хміль (Київ).

3 місце у класі S7 – найбільш складний та видовищний клас у ракетомодельному спорті. Оцінюється візуальна та масштабна ідентичність до оригіналу (стендова оцінка), а також реалістичність старту та польоту моделі у відповідності до прототипу. Склад команди: Антон Петрух (Ніжин), Сергій Труш (Ніжин), Олександр Радченко (Ніжин).

  • Індивідуальний залік

Юніори: 1 місце у класі S1A – моделі ракет на тривалість польоту. Софія Фісун (Дніпро). Також Софія посіла 1 місце у жіночому заліку в цьому ж класі.
1 місце у класі S4A – моделі планерів з прискорювачем на тривалість польоту – Денис Мозок (Шостка).

1 місце у класі S5B – моделі-копії ракет на висоту польоту. Іван Кірієнко (Ніжин).

3 місце у класі S5B – моделі-копії ракет на висоту польоту, жіночий залік – Софія Фісун (Дніпро).

3 місце у класі S9A – моделі ракет на тривалість польоту з ротором, жіночий залік: Софія Фісун (Дніпро).

Дорослі: 1 місце у класі S2/P – це моделі ракет з вантажем, які імітують системи безпеки космонавтів при польоті. Задача спортсмена – відправити на борту своєї моделі у політ вантаж – сире яйце, а потім безпечно повернути і ракету, і вантаж на землю – Олександр Радченко (Ніжин).

2 місце у класі S3A – моделі ракет на тривалість польоту з парашутом, жіночий залік: Ольга Хміль (Київ).

2 місце у класі S7 – найбільш складний та видовищний клас у ракетомодельному спорті. Тут оцінюється візуальна та масштабна ідентичність до оригіналу (під час спеціального етапу, що має назву “стендова оцінка”), а також реалістичність старту та польоту моделі у відповідності до прототипу. Призером став Сергій Труш (Ніжин).

3 місце у класі S1B – моделі ракет на висоту польоту – Олександр Радченко (Ніжин).

ракетомоделювання