У Кам’янському вітали бронзового призера чемпіонату Європи з пара-армреслінгу

З 9 по 18 червня у Кишиневі (Молдова) проходив 32-й Чемпіонат Європи з армреслінгу та 24-й Чемпіонат Європи з пара-армреслінгу.

Змагання зібрали 1000 учасників з 26 країн світу. Збірну України з пара-армреслінгу представляли 30 спортсменів, серед яких були кам’янчани: майстер спорту міжнародного класу Дмитро Сорока та кандидат в майстри спорту Євген Григір, тренера Едуарда Аноткіна.

Спортсмени виступали серед атлетів з вадами зору. У запеклих поєдинках на праву руку Дмитро посів 3 місце та завоював бронзову медаль, Євген став четвертим.

У командному заліку, збірна України посіла друге місце,  Грузія стала першою, а Туреччина – третьою.

Привітали Дмитра та його тренерами з високим досягненням начальник управління молоді та спорту Едуард Коряк та голова Дніпропетровської обласної територіальної організації політичної партії “Бджола” Олександр Лукашов.

– Пишаємося вашими досягненнями, – зазначив О.Лукашов. – Приємно, що ви прославляєте Кам’янське далеко за його межами. ГО “Бджола” та міський голова Андрій Білоусов будуть і надалі вас підтримувати, допомагати з організацією поїздок на змагання та вітати з гарними досягненнями. Тримаємо свій спортивний фронт!

Дмитро займається армреслінгом з 2015 року, з того часу він неодноразово ставав срібним і бронзовим призером міжнародних турнірів. Він розповів, що змагання виявилися складними, суперники були напрочуд сильними.

– Хвилювання було неймовірне, за весь час змагань втратив 4 кілограми, – розповів Дмитро. – Довго очікували на самі змагання, були дні, коли проходили кваліфікацію, зваження, різні огляди. Для паралімпійців змагання організовують зовсім по-іншому.  Суперники виявилися дуже пристойними. Порівнюючи себе з ними, зрозумів свої помилки, і над чим треба ще працювати.

Тренер Дмитра Едуард Аноткін розповів, що його підопічний міг би завоювати і перше місце, та через війну, і як наслідок неналежне фінансування збірної, вийшло третє.

– Раніше, коли держава фінансувала нашу збірну, вона налічувала близько 120 чоловік, а тепер вона складає близько 30 спортсменів, – розповів Е.Аноткін. – І ще добре, що нам дозволили їхати за свій рахунок, за що дякуємо ГО “Бджолі” та міському голові за допомогу з організацією поїздки. Адже проживання виявилося дуже дороге, 900 євро на трьох. Жити треба було тільки в спеціальному готелі, а інакше – штрафна санкція до 1000 євро.

Едуард Олександрович займається тренерською діяльність з 1993 року, його вихованці – призери та чемпіони з різних видів силового спорту. Каже, завжди мріяв бути тренером.

– У вільний час від основної роботи, займаюся своєю улюбленою справою – тренерською діяльністю, – розповів Е.Аноткін. – Моя задача – прищепити моїм вихованцям любов до спорту. Моє направлення – силові види спорту, з яких армреслінг вже вийшов на світовий рівень. Будемо і надалі працювати, щоб покращити наші результати. Хочу подякувати своїм тренерам, майстрам спорту СРСР з важкої атлетики, Валерію Баклану та Сергію Руденко. Вони тренували мене з 1982 року, ми і досі спілкуємося, не забуваємо один одного.

До речі, Едуард Олександрович військовий, воював на Донецькому, найгарячішому напрямку. Зараз він та його вихованці готуються до чемпіонату світу, який пройде з 24 серпня по 3 вересня в Алматі.

Чемпіонат Європи з пара-армреслінгу Чемпіонат Європи з пара-армреслінгу Чемпіонат Європи з пара-армреслінгу