Марібор готується прийняти XVІІ літній Європейський юнацький олімпійський фестиваль

Вже за 18 днів, 23 липня, у Мариборі, Словенія, стартує XVІІ літній Європейський юнацький олімпійський фестиваль (ЄЮОФ).

У цих змаганнях візьмуть участь понад 3600 спортсменів у віці від 14 до 18 років з 48 країн.

Логотип ЄЮОФ-2023 уособлює Марибор як динамічне та спортивне місто, яке ще називають футбольним серцем Словенії. Різноманітністю кольорів він підкреслює єднання європейських країн у мультиспортивній події в олімпійському дусі, а краплі символізують зусилля, необхідні для досягнення найвищих результатів.

Що відомо про Європейський юнацький олімпійський фестиваль

Історія цих змагань бере свій початок з 1990 року, коли під егідою почесного президента Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Жака Роге, що тоді очолював Європейські олімпійські комітети, було прийнято рішення про проведення зимових і літніх ЄЮОФ раз на два роки.

Аналізуючи склад учасників ЄЮОФ, можна помітити тенденцію, що багато спортсменів потім потрапляють до основних збірних команд і успішно виступають на Олімпійських іграх та інших міжнародних турнірах.

У різні роки Україну на літніх фестивалях представляло багато видатних спортсменів, таких як чотириразова олімпійська чемпіонка з плавання Яна Клочкова, медалісти з легкої атлетики Роман Щуренко, Єлизавета Бризгіна, Богдан Бондаренко та Ярослава Магучіх, а також чемпіон світу та Європи з дзюдо Георгій Зантарая та багато інших.