Росію позбавили права на проведення Євро-2026 з гандболу

У Росії відібрали право на проведення жіночого чемпіонату Європи-2026 з гандболу.

Про це рішення повідомили на офіційному сайті Європейської федерації гандболу (EHF). Країну-агресорку вперше було призначено господарем турніру в листопаді 2021 року. Тепер EHF шукає альтернативне місце проведення цього спортивного заходу. Наразі планується, що чемпіонат спільно організують Австрія, Угорщина та Швейцарія.

З моменту початку повномасштабного російського вторгнення до України за підтримки Білорусі, Міжнародний олімпійський комітет (МОК) радив федераціям утриматися від проведення своїх змагань на території цих двох держав. Даний пункт був включений і до оновлених рекомендацій, що були опубліковані в березні 2023 року, де МОК запропонував повернути їх до участі лише в індивідуальних міжнародних конкурсах.

Титулом найсильніших гандболісток зараз володіють норвежки, які у фіналі торішнього турніру взяли гору над суперницями з Данії. Це рекордне, дев’яте “золото” скандинавок.

Зазначимо, жіноча збірна України не брала участь в чемпіонатах з цієї дисципліни з 2014 року. Проте, їх найбільшим успіхом на континентальній першості було срібло, яке вони здобули у 2000 році в Румунії.