У Кам’янському відбувся “Бойовий марафон” на честь творця кіокушин карате

27 липня на базі СК “Прометей” за ініціативи міської федерації кіокушин-кан карате пройшов “Бойовий марафон” на честь дня народження великого майстра та творця кіокушин карате Масутацу Оями.

У заході взяли участь близько 150 спортсменів з Кам’янського та Дніпра, які зібралися, щоб покращити свої навички та бойову техніку.

Майже як змагання

Як розповів президент Кам’янської федерації кіокушин-кан карате Євген Колішевський, “Бойовий марафон” – це не змагання, а спортивно-масовий захід, який традиційно організовують каратисти. Раніше він проводився не офіційно, але тепер все за правилами, як на масових змаганнях – з медиками, командою організаторів та нагородним фондом.

– Багато років практикуємо проведення бойових марафонів, як фінальний захід навчально-тренувальних зборів, – сказав Є.Колішевський. – З 2023 року ми стали проводити марафон як окремий офіційний спортивно-масовий захід та поступово вдосконалювати його формат та якість проведення. Кам’янське – єдине місто, де бойовий марафон проводиться офіційно. У цьому році захід проходить на трьох татамі, які обслуговуються відповідальними операторами, помічниками, секундантами та медперсоналом. На одному б’ються діти від 5 до 7 років, на другому – 8-12, на третьому – старше 12 років. Мета – допомогти дітям здобути практичний досвід боїв та вдосконалити свої навички.

Тренер зазначає, що є діти, які ще не надто досвідчені, і коли вони стикаються зі спортсменами вищої категорії, то починають боятися та невпевнено себе поводити. На марафоні категорії змішані, є можливість спробувати свої сили з більш досвідченим суперником. Це звільняє від психологічних бар’єрів, і дозволяє в майбутньому вже більш впевнено поводитися з суперником.

Дорога до успіху

Учасники заходу спочатку провели розминку, а вже потім перейшли до боїв один з одним, кожен з яких тривав по 1 хвилині. Найменші провели 10 поєдинків, а старші 15-20.

До речі, саме такі поєдинки по черзі з різними супротивниками проводив у далеких 50-х роках минулого сторіччя Масутацу Ояма. Він був корейцем, але в 15 років переїхав до Японії. У 1956 році він відкрив свій перший зал і почав популяризувати власний стиль карате. А оскільки в Японії корейців вважали другим сортом, майстру довелося пройти довгий шлях до визнання. Щоб привернути увагу громадськості та змусити визнати свою школу як найсильнішу, він часто кидав виклик відомим бійцям і навіть цілим школам єдиноборств. Під час таких викликів Ояма безперервно бився по черзі з різними противниками, це були перші бойові марафони великого майстра. І його таки визнали. Ояма створив одну з найбільших організацій – Міжнародну Організацію Карате, керівником якої залишався до 1994 року, поки не помер.

Є.Колішевський зазначає, що Ояма вважав, що карате повинно бути всебічно розвиненим, не тільки як спорт.

– Він був противником, коли карате перетворюють тільки на спортивний напрямок, дуже обмежений, – наголосив тренер. – Адже мистецтво карате передбачає і кидкову техніку, і ударну роботу зі зброєю. Ми його традиції продовжуємо і підтримуємо. Поступово наші діти працюють з жердиною, виходять з нею на змагання. Ояма був супротивником замкнутих шкіл і систем, не боявся розвиватися, брати нові стилі з інших видів єдиноборств. Наприклад, таких як тайський бокс муай тай.

Учасники марафону дуже наполегливо проводили свою кількість боїв. Цікаво було спостерігати за малечею, яка так активно билася, що аж виходила за межі татамі, але досвідчені оператори та помічники швидко повертали їх на місце. Більш стриманіше та впевненіше поводила себе доросла категорія, серед яких була 16-річна Єва Бреславець. Спортсменка зі своєю сестрою Ясею успішно виступають на змаганнях місцевого, регіонального, національного та міжнародного рівнів у розділах ката (демонстрація техніки) та куміте (поєдинки), мають коричневі пояси.

У Кам’янському відбувся «Бойовий марафон» на честь творця кіокушин карате

– З сестрою займаємося карате вже 10 років, зараз готуємося до чемпіонату Європи, – розповіла Єва. – У нас вже був досвід подібних змагань. У 2022 році були на ЧЄ в Польщі, де Яся посіла 3 місце, а також на чемпіонаті світу в Нідерландах. Тому наша мета на цьому марафоні відпрацювати нові техніки та закріпити удари, які практикували на тренуваннях, з різними суперниками.

13-річний Данило Яговий також готується до чемпіонату Європи, але для ного змагання такого рівня стануть першими.

У Кам’янському відбувся «Бойовий марафон» на честь творця кіокушин карате

– Займаюся кіокушин-кан карате близько 5 років. Подобається у цьому виді спорту красива техніка, а також сила та наполегливість, яку можна в собі розвинути. Хочу добре підготуватися і отримати бойовий досвід, поспарингувати з новими суперниками, щоб добре виступити на першому для мене чемпіонаті Європи. До цього брав участь у всеукраїнських змаганнях.

Усі учасники марафону отримали пам’ятний диплом, медаль, а також незабутні враження та цінний досвід.

Тепер на каратистів Кам’янського очікує літня школа Дніпровського бранчу, яка пройде в серпні у нашому місті й стане першим етапом підготовки до чемпіонату Європи, який відбудеться у вересні в Румунії та Кубка Дніпровського бранчу, який пройде у жовтні в Кам’янському.

Читайте також: