З України із-за війни виїхали майже 40 тисяч спортсменів

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну близько 40 тисяч українських спортсменів виїхали за кордон.

Таку сумну статистику озвучив міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт під час зустрічі з віце-президентом Європейської Комісії Маргарітісом Схінасом у Києві, повідомляє Укрінформ.

Він зазначив, що багато молоді з початком повномасшатбного вторгнення Росії в Україну виїхали за кордон. Серед них – майже 40 тисяч спортсменів.

– Всі країни, національні олімпійські комітети надали велику допомогу, щоб наші спортсмени залишилися за кордоном з перших днів війни, – сказав Гутцайт. – Багатьом спортсменам не було куди вертатися. Адже, коли почалася війна, спортсмени з Харкова, Маріуполя, Херсону, були на змаганнях. Всі країни Європи обʼєдналися і надали нам допомогу.

Міністр також наголосив на важливості не допуску до змагань представників Росії й Білорусі, адже всі їх спортсмени – прибічники терористичної системи.

Гутцайт розповів, що рік тому Міжнародний олімпійський комітет не допускав до змагань росіян і білорусів. Але 28 березня він змінив цю рекомендацію. І зараз робиться усе задля повернення  спортсменів РФ і РБ.

– Працюємо окремо з кожною федерацією, бо надважливо, щоб Європейський парламент проголосував проти повернення до змагань представників РФ і РБ. Тому що, поки йде війна, йде окупація наших міст і вбивство мирних машканців, серед яких вже більше 300 спортсменів, не можна повертати росіян і білорусів до міжнародних змагань, – пояснив міністр.