Пам’яті Олександра Малофєєва: у Кам’янському пройшов Всеукраїнський турнір “Воїн світла”

11 травня на базі СК “Прометей” відбувся відкритий Всеукраїнський турнір “Воїн світла” з кіокушин карате-до, пам’яті полеглого воїна-кам’янчанина Олександра Малофєєва, серед дітей, юнаків, юніорів та дорослих у розділі “куміте”.

Спортивний захід проходив за підтримки міського голови Андрія Білоусова та ГО “Бджола”.

Герої не вмирають

Олександр Вікторович Малофєєв, 1 дан – тренер Кам’янського спортивного клубу кіокушин карате-до “Бусін-кан”. З 2014 року захищав Україну у складі 25-ї окремої повітряно-десантної Січеславської бригади. У 2022 році загинув у бою, виконуючи бойове завдання проти російських окупантів. У цьому році виповнюється друга річниця загибелі воїна.

Участь у всеукраїнському турнірі взяли майже 200 спортсменів з Кам’янського, Дніпра, Харкова, Запоріжжя, Самара, Верхньодніпровська та Верхівцева. На захід завітали почесні гості: родина загиблого Героя – син Артем, донька Аліса та дружина Оксана, міський голова Андрій Білоусов, секретар Кам’янської районної ради Максим Чехута, начальник управління молоді та спорту Анатолій Івашина, директор СК “Прометей” Андрій Дроговоз,  національний представник Міжнародної організації кіокушин-кан карате-до в Україні шихан Андрій Щиголев (5 дан), засновник компанії “Єгерська” Павло Герасименко, головний суддя змагань, сінсей (2 дан) Роман Кашира, керівник ГО “Патріот 2015”, ветеран війни Павло Некритий та депутати Кам’янської міської ради.

– Шановні рідні й близькі Олександра, шановні спортсмени, судді, організатори та гості змагань, кожен з нас завдячує нашим захисникам за можливість жити, працювати, навчатися, займатися спортом та творчістю. І особливо кожний з нас назавжди шанує тих, хто віддав за нас найцінніше – своє життя! Наш традиційний турнір, присвячений кам’янчанину Олександру Малофєєву, який загинув, боронячи нашу країну, щоб ми могли вільно жити на цій землі. Ми завжди будемо пам’ятати подвиг Олександра і всіх наших захисників. Усім нашим спортсменам я хочу побажати гарним результатів, миру та Перемоги в країні!

На шляху до перемоги

Кіокушин карате-до зародився ще в 50-х роках минулого століття та вважається одним з найскладніших стилів карате. Цей вид спорту активно розвивається і в Кам’янському, де працює спортивний клуб з кіокушин карате-до “Бусін Кан”, де сьогодні займається понад 100 вихованців. Тренери та судді цього спортивного клубу постійно покращують свою майстерність та підвищують категорії, і на цих змаганнях суддям вручили посвідчення про присвоєння відповідних категорій.

Серед них була й Влада Дем’янчук, яка розпочала свою тренерську діяльність в СК “Бусін-кан” в 2023 році, а на цих змаганнях отримала посвідчення про присвоєння 1 категорії. Дівчина розповіла, що вдруге бере участь в пам’ятному турнірі.

– Вже вдруге виконую роль головного судді на центральному татамі, – розповіла Влада. – Активно займаємося розвитком нашого виду спорту та вшановуємо пам’ять нашого Героя. Цей турнір зібрав багато спортсменів, як новачків, так і більш досвідчених бійців, які розділені на окремі категорії для більш справедливого суддівства.

Керівник СК “Бусін-кан” Роман Кашира отримав на змаганнях посвідчення “Суддя Національної категорії”. Тренерською діяльністю він займається з 2005 року. Каже, що багато років працював з Олександром, і цей турнір – чергова можливість згадати про Героя.

– З нашого клубу на турнір завітали майже 40 чоловік, ми прийшли вшанувати пам’ять Олександра й всіх інших бійців, які поклали життя, аби ми жили й продовжували займатися спортом та тренувати дітей, – наголосив Р.Кашира. – Також діти зібралися, щоб продемонструвати свої сили і навички. Тому настрій бойовий, усі налаштовані на перемогу.

Також з бойовим настроєм прийшла змагатися й багаторазова переможниця та призерка чемпіонатів України Поліна Никифоріва, вихованка СК “Бусін-кан”. Вона займається кіокушин-кан карате-до вже 6 років і не збирається зупинятися на досягнутому.

– Настрій бойовий, хоч і трохи хвилююся, – сказала Поліна. – Дуже багато часу присвячую тренуванням, і вдома, і в спортклубі, вільного часу майже немає, тренуюся на повну силу. Хочу дійти до чорного поясу.

Анатолій Івашина розповів, що турнір “Воїн світла” на честь нашого загиблого воїна Олександара Малофєєва проходить в місті вдруге і буде проводитися щорічно.

– Олександр був дуже світлою людиною, виваженою, сконцентрованою на досягненні результату, він займався і тренерською діяльністю і працював в апараті Кам’янської міської ради, – зазначив А.Івашина. – Він – людина з великої букви, він поклав своє життя, захищаючи нашу країну на полі боя. Ми щиро співчуваємо його родині. Наша громада Кам’янського робить усе, щоб пам’ять про Героя залишалась нашим нащадкам, тому цей турнір ми будемо проводити щороку. Дуже приємно, що наша влада на чолі з міським головою підтримує такі спортивні заходи. Що були надані прекрасні нагороди для наших учасників та переможців. Раді, що до нас завітали спортсмени не тільки з нашого міста, а й інших областей країни, зокрема й Харкова, який сьогодні дуже страждає від російських бомбардувань. Хочеться побажати, щоб скоріше наступив мир і дитинство наших дітей й життя в нашій країні було щасливим.

Протягом усього дня каратисти демонстрували свої бойові вміння в розділі “куміте”. Бої були складні, хтось змагався вперше і тільки розпочинав свій бойовий шлях, а хтось відточував свою майстерність. Були і радість перемоги, і прикрість поразки, але всі спортсмени здобули новий досвід, а всі переможці та призери ще й отримали нагороди.

За результатами поєдинків I місце вибороли спортсмени з Кам’янського. II місце посіли вихованці спортивно-патріотичного клубу з міста Новомосковськ. III місце зайняли спортсмени з міста Дніпро.

Читайте також: