Україна завершила відбір фехтувальників на Олімпіаду-2024

Україна завершила відбір на Олімпійські ігри 2024 року з фехтування, використовуючи останню можливість здобути путівки у Парижі через олімпійський кваліфікаційний турнір у Люксембурзі.

Протягом відбіркових змагань, що тривали з 26 по 28 квітня, Україна представляла чотири дисципліни, для яких не мала ліцензій на Олімпіаду: чоловіча та жіноча рапіри, чоловічі шаблі та шпаги. У Люксембурзі виступили такі спортсмени, як бронзовий призер Олімпіади-2020 в індивідуальній шпазі Ігор Рейзлін та учасник Ігор-2016 Андрій Ягодка.

Лише переможець кожного відбіркового турніру мав можливість здобути путівку на Олімпіаду. На жаль, жоден з українських спортсменів не зміг пройти цей шлях до Парижа. Аліна Полозюк найближча була до успіху, але зупинилась на стадії півфіналу, поступившись британці Кароліні Стачбері.

Результати українців на олімпійському відбірковому турнірі такі:

  • Шпага, чоловіки: Ігор Рейзлін — восьме місце (чвертьфінал)
  • Шабля, чоловіки: Андрій Ягодка — п’яте місце (чвертьфінал)
  • Рапіра, чоловіки: Клод Юнес — 10-те місце (1/8 фіналу)
  • Рапіра, жінки: Аліна Полозюк — третє місце (півфінал)

Отже, на Олімпіаді-2024 Україна буде представлена двома жіночими командами — у шаблі та шпазі, які здобули квоти за світовим рейтингом.

За словами старшого тренера жіночої збірної України з фехтування на шпагах Богдана Нікішина, остаточний склад його команди на Олімпіаду-2024 буде визначено, найімовірніше, перед чемпіонатом Європи, який відбудеться з 18 по 23 червня.

“Ми на тренерській нараді на початку сезону говорили про те, що на всі старти з нами виїжджатиме шістка людей: Олена Кривицька, Інна Бровко, Влада Харькова, Джоан Фейбі Бежура, а також Дар’я Варфоломеєва та Юлія Свистіль. Із цієї шістки ми й будемо вибирати людей, які потраплять на Олімпіаду”, — цитує Нікішина пресслужба Національної федерації фехтування України.

Варто зазначити, що Україна втретє в історії виступить на Олімпіаді в командній шпазі серед жінок. Двічі на цьому рівні “синьо-жовті” посідали восьме місце (2012, 2016).

Читайте також: