Обережно, кліщі: лайфхаки, як вберегтися від укусу

Укус кліща це не тільки неприємно, а й небезпечно, адже ці маленькі павукоподібні розносять найнебезпечніші хвороби – кліщовий енцефаліт (КЕ) і хворобу Лайма. Проте хворобі можна запобігти, дотримуючись декількох правил.

Вакцинація

Захиститися від КЕ можна за допомогою вакцинації. Це найдієвіший спосіб. Вакцинувати можна навіть дітей від 1 року. А от від хвороби Лайма вакцини не існує.

Правильний одяг

Кліщі люблять високу траву та підлісок, тому в таких місцях варто уникати тривалого перебування. Одягатися краще у світлий одяг, так ви обов’язково помітите на собі кліща. Також чудовим засобом від павукообразних стануть довгі штани, довга футболка та міцне взуття. Для більш надійного захисту, можна натягнути на штани шкарпетки, аби кліщі не пролізли крізь них. Також слід заправити футболку або сорочку, щоб паразити не потрапили на шкіру.

Лікарські засоби

В аптеці можна купити так звані репеленти з активними інгредієнтами, що відлякують кліщів. Тоді запах вашого тіла стане не цікавим для паразитів протягом декількох годин.

Після перебування на природі обов’язково як слід перевірте своє тіло. Кліщі віддають перевагу тонким і теплим ділянкам шкіри, тому приділяйте особливу увагу рукам, тильній стороні колін, голові, шиї та ділянці статевих органів.