Чеферін оголосив, що залишить пост президента УЄФА у 2027 році

Президент УЄФА Александер Чеферін оголосив, що залишить свою посаду у 2027 році. Словенець мотивував своє рішення втомою “від ковіду та двох війн”.

Перед заявою президента, Конгрес УЄФА проголосував за продовження повноважень нинішніх керівних органів, у тому числі голови УЄФА, що дозволило Чеферіну балотуватись на посаду у 2027 році. Поправку ухвалили майже одноголосно – проти проголосувала лише делегація Англії, Українська асоціація футболу (УАФ) утрималася.

Раніше на Конгресі УЄФА із Чеферіном зустрівся президент УАФ Андрій Шевченко. Українська делегація порушила питання щодо недопущення повернення російських команд на міжнародні змагання.

У вересні 2023 року президент УЄФА заявив, що російські футбольні клуби та національні збірні росії будуть під баном УЄФА до кінця військових дій в Україні.

Пізніше керівний орган європейського футболу вирішив допустити до міжнародних змагань збірні росії U-17 (юнаків та дівчат) протягом сезону-2023/24, залишивши в силі дискваліфікацію решти російських збірних. Цей крок викликав обурення громадськості та розкол усередині Виконкому УЄФА. У результаті Чеферін і його підопічні прислухалися до голосу розуму і передумали допускати юнацькі збірні росії до офіційних турнірів під своєю егідою.

Чеферін очолює УЄФА з 2016 року. Пізніше словенець двічі (у 2019 та 2023 роках) переобирався на цю посаду.